Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lenoid Volkov, Aleksej Navalnyjs medarbetare, är redo att återuppliva sitt arbete i Ryssland. Men motståndsarbetet är förenat med enorma risker, säger experten Carolina Vendil Pallin. Foto: PHILIP DAVALI/EPA/TT, SVT

Experten om motståndet i Ryssland: Förenat med enorma risker

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs team är redo att återuppliva sitt arbete i Ryssland. Det säger två av hans medarbetare i en video som publicerats på Youtube. Enligt Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på FOI:s Rysslandsprogram, är motståndsarbetet i landet förenat med stora risker.

– Det är en enorm risk för ryska medborgare att engagera sig i oppositionen över huvud taget, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Aleksej Navalnyjs medarbetare, Lenoid Volkov och Ivan Zjdanov, som båda finns med på Rysslands lista över extremister och terrorister, säger i Youtube-videon att det nu är dags för ett nytt nätverk att verka som underjordisk gerillagrupp i landet för att bland annat ”bekämpa mobiliseringen och kriget”.

Carolina Vendil Pallin tror att budskapet om ett förstärkt motstånd mot den ryska regimen kan ha att göra med att missnöjet i landet växer.

– Det kan vara så att man ser en möjlighet i och med att missnöjet växer, inte minst efter den så kallade partiella mobiliseringen, säger hon samtidigt som hon påpekar att stödet för president Vladimir Putin har minskat.

Krävs säkra it-lösningar

Vilken möjlighet har en rörelse som denna att agera i Ryssland just nu?

– Det är förenat med ett väldigt högt pris att engagera sig. Det gäller att man verkligen har de säkra it-lösningarna som man säger att man ska ha.

Enligt Carolina Vendil Pallin är den ryska oppositionen i landet näst intill utplånad.

– De som har uppmanat till att bilda den här organisationen befinner sig utanför landet, och Navalnyj själv sitter fortfarande i fängelse.

I klippet ovan: Carolina Vendil Pallin berättar om andra typer av politiskt motstånd i Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.