Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är det viktigt för Ukraina att attackera den ryska flottan. Hör den före detta överstelöjtnanten Jörgen Elfving förklara. Foto: Reuters/Telegram

Experten: ”Ryska säkerhetstjänsten vänder upp och ned på Feodosia”

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska landstigningsfartyget Novotjerkassk totalförstördes vid ett ukrainskt flyganfall den 26 december. Den kraftiga explosionen tyder på att fartyget innehöll stora mängder explosiva ämnen. Nu letar rysk säkerhetstjänst efter någon som kan ha tipsat den ukrainska sidan.

Natten mot fredagen genomförde Ryssland sin mest omfattande luftattack sedan kriget började. En teori är att angreppet är ett svar på att Ukraina för några dagar sedan förstörde ett ryskt fartyg.

Attacken vid hamnen i Feodosia har fått rysk säkerhetstjänst att arbeta febrilt i området, konstaterar Jörgen Elfving, militär analytiker specialiserad på Ryssland. Den kraftiga explosionen tyder på att fartyget var lastat med explosiva ämnen av något slag.

Kriget i Ukraina

– Enligt vissa källor har det varit drönare och artilleriammunition ombord och att det har gett upphov till den stora explosionen, säger han.

Enligt Jörgen Elfving är nu frågan om det var en ren lyckträff eller om Ukraina haft information om fartygets last och medvetet valt ut det som ett mål.

Letar uppgiftslämnare

Något som tyder på att Ukraina haft informationen är uppgifter om att Ryssland nu letar intensivt efter informatörer.

– Ryska säkerhetstjänsten vänder nu upp och ner på hela Feodosia i jakt på möjliga uppgiftslämnande till den ukrainska sidan, säger Elfving.

Enligt honom behöver det inte vara någon inne på den ryska sidan, utan det kan räcka att någon med kikare kunnat observera fartyget och lasten.

– Det finns en relativt aktiv ukrainsk motståndsrörelse på Krim som inhämtar underrättelser till de ukrainska väpnade styrkorna.

Tror du att de söker bland ryssar också?

– Med tanke på vad jag vet om den ryska säkerhetstjänsten, så låter man nog inte bli att vända på någon sten.

Enligt uppgifter från Storbritanniens försvarsdepartement har nu 20 procent av den ryska Svarta havsflottan slagits ut av Ukraina. Hör varför det är så viktigt för Ukraina att attackera den ryska flottan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet