Foto: TT

Experter: Överenskommelsen mellan USA och Nordkorea väcker frågor

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen skrev USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under ett gemensamt dokument som bland annat syftade till att att kyla ner relationerna mellan de två länderna. Formuleringar som ”total kärnvapennedrustning på Koreahalvön” mot utbyte av ”säkerhetsgarantier” från USA väcker dock frågor.

– Det är ett kort dokument och det blir ett slags mål som man sätter upp. Nu kommer den svåra processen att fylla den med ett innehåll som man kan verifiera steg för steg, säger Lars Vargö, tidigare ambassadör i Sydkorea och Japan.

Många frågor

Ulrika Bergsten, SVT:s utrikesreporter på plats i Singapore, befinner sig bland tusentals journalister som just nu försöker tolka innehållet i överenskommelsen. Där är frågorna många.

Trump och Kim i Singapore

– Ganska många vågar inte riktigt vara glada. De tror att det är något positivt, men vågar inte tro på det här. Det är lite för otroligt. Total nedrustning? Kan det verkligen stämma? Säkerhetsgarantier? Går Kina med på det? Att USA kommer med säkerhetsgarantierna, vad innebär det här?

Kan vara problematiskt

Även Lars Vargö ser att de olika tolkningsmöjligheterna kan vara problematiska.

– Frågan är nog hur Nordkorea tolkar total nedrustning. Är det också amerikansk nedrustning? Och hur lång ska den gå? Baserna i Japan och Guam? Det kan uppstå olika tolkningar mellan Nordkorea och USA, säger han.  

Enligt Niklas Swanström, Koreakännare på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, har Nordkoreas konsekventa hållning alltid varit att nedrustning innefattar andra länder, bland andra Sydkorea. 

– Och det inkluderar även amerikansk förmåga att föra in kärnvapen in i en konflikt med Nordkorea. Och där kommer det bli ett enormt problem att garantera att det här inte är fallet. Jag tror att Kina måste också in det här. Kommer Kim Jong-Un att verkligen lita på Donald Trump?

”Spektakulär show iscensatt av Trump”

Erika Bjerström, SVT:s utrikeskommentator, menar att nu gäller det att inte hoppas på för mycket.  

– Nordkorea har lovat att göra sig av med sina kärnvapen förut, men har inte gjort det. Djävulen sitter i detaljerna. Just nu är det här en spektakulär show iscensatt av Donald Trump.

– Det är väldigt viktigt att hålla huvudet kallt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet