Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Experten om IAEA:s inspektion: Viktigt att förstå riskerna

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen fick inspektörer från Internationella atomenergiorganet IAEA tillträde till Europas största kärnkraftverk, Zaporizjzja, i Ukraina.

– Det skickar en signal till personer i kärnkraftverket ”att vi tänker på er”, säger Lars van Dassen, som är chef för WINS, en internationell organisation med säte i Wien.

Internationella atomenergiorganets inspektörsgrupp kunde till sist komma fram till kärnkraftverket som ligger precis vid stridslinjen mellan ukrainsk militär och ryska invasionsstyrkor.

Trots de ryska attackerna har IAEA kunnat inleda sin viktiga inspektion.

– Det är viktigt att det finns en öppenhet mot omvärlden, att man får tillgång till reservdelar och att folk kommer in och ut. Det är också en fråga om att fatta vad som har hänt. Hur stora är riskerna? säger Lars van Dassen i Aktuellt.

Lars van Dassen, som arbetar med säkerhetsfrågor kring kärnkraft, har själv besökt kärnkraftverket Zaporizjzja.

”Motsatsen till hur man driver kärnkraftverk”

– Att komma fram och ha en närvaro, att bara kunna interagera med personalen är viktigt. Det här är personer som varit avstängda från omvärlden i ett halvår. Det är motsatsen till driften av ett kärnkraftverk.

Enligt det lokala styret i Zaporizjzjaregionen ligger Ryssland bakom attackerna, och syftet ska vara att hindra FN:s observatörer från att nå kärnkraftverket.

”Ryssarna beskjuter den förbestämda vägen som representanter från IAEA skulle ta till kärnkraftverket. På grund av säkerhetsriskerna kan de inte fortsätta”, skrev Zaporizjzjaregionens guvernör Oleksandr Starukh tidigare under torsdagen på Telegram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.