Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här slår bomben ner – se bilderna från ukrainska Enerhodar där kärnkraftverket Zaporizjzja ligger. Foto: Reuters

Här exploderar det – 5,5 kilometer från kärnkraftverket

Uppdaterad
Publicerad

Internationella atomenergiorganet, IAEA, var på väg till kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina när de plötsligt nåddes av rapporter om beskjutning i området och tvingades skjuta upp avfärden. Bilder som Reuters tagit del av visar en av explosionerna – 5,5 kilometer från kärnkraftverket.

IAEA:s planerade besök av Europas största kärnkraftverket Zaporizjzja försenades tre timmar på grund av beskjutning i området under natten till torsdagen, rapporterar Reuters.

En grupp inspektörer har rest till Ukraina för att undersöka delar av kärnkraftverket och göra vad de kan för att förhindra en olycka. Trots beskjutningen har de nu fortsatt resan mot Zaporizjzja för att fullfölja uppdraget.

– Vi väger fördelar mot nackdelar, och när vi har kommit så här långt så stannar vi inte, säger IAEA-chefen Rafael Grossi.

Video visar explosion

En video som Reuters tagit del av visar en stor explosion i marken. Med hjälp av arkivbilder av byggnaderna som syns i videon har de kunnat verifiera platsen. Den ligger cirka 5,5 kilometer från kärnkraftverket.

Ukraina och Ryssland anklagar åter igen varandra för beskjutningen och menar att den andra sidan vill sabotera IAEA:s uppdrag.

– Önska oss lycka till, säger Rafael Grossi innan han hoppar in i bilen för att åka den sista biten mot kärnkraftverket.

Nedstängd reaktor

En av två fungerande reaktorer i kärnkraftverket Zaporizjzja har stängts av på grund av rysk beskjutning, meddelar operatören Energoatom på torsdagen, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.