Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man är inte i säkerhet någonstans och man kan inte vara säker på nåt”, säger soldaten Taras. Foto: Emil Larsson/SVT

Här festar ukrainare för att samla pengar – till soldaterna som strider

Uppdaterad
Publicerad

Sex månader in på kriget lider många ukrainska förband brist på tunga vapen och understöd. På andra ställen i Ukraina pågår samtidigt vardagen – som i staden Dnipro. Här har unga samlats för att festa, samtidigt som de samlar in pengar till de stridande soldaterna.

– Om jag levde under ockupation skulle jag vilja att andra var lyckliga, säger den festande Anastasia.

I staden Vuhledar i Donbas befinner sig Taras, en av de första som anmälde sig till strid efter invasionen. Hans förband håller sin linje inne i staden, men bara nätt och jämnt.

– Vi har inget att slå tillbaka dem med. Vi är försvarslösa, säger han och tillägger att man bara den senaste veckan förlorat väldigt många av de äldre soldaterna.

Kriget i Ukraina

Några hundra kilometer bort, i Ukrainas fjärde största stad Dnipro, är det fest för alla som vill. Här har många unga samlats. Dels för att slippa vardagen en stund och ha kul, dels för att samla in pengar till de stridande soldaterna.

– De som lever under beskjutning vill nog inte att alla i Ukraina ska känna stress eller vara ledsna. Om jag levde under ockupation skulle jag vilja att andra var lyckliga, säger Anastasia.

Hör Taras berätta om situationen på marken och se kontrasten mellan ukrainarnas olika verkligheter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet