Flera fönster gick sönder efter explosionen, som inträffade den 7 augusti. Foto: Olafur Steinar Rye Gestsson/AP/TT

Explosionerna mot myndighetsbyggnader i Danmark – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Under samma vecka inträffade två explosioner mot två myndighetsbyggnader i Danmarks huvudstad Köpenhamn. En svensk man i 20-årsåldern har gripits för en av explosionerna, uppger dansk polis.

  • Tisdagen den 6 augusti inträffade en explosion i området Österbro i Köpenhamn. Explosionen ägde rum vid Skattestyrelsen byggnad (motsvarande svenska Skatteverket) i Nordhavn station. Inga personer kom till skada, men byggnaden skadades och flera rutor krossades. Det är ännu oklart vad som orsakat explosionen, men polisen uppger att det inte var en olycka. – Det är inte skett oavsiktligt, utan någon har angripit byggnaden med vilja, sa polischef Jörrgen Bergen Skov vid en presskonferens dagen efter incidenten.  
  • Lördagen den 10 augusti inträffade ytterligare en explosion vid en lokalpolisstation i Nörrebro i Köpenhamn. Larmen kom klockan 03.17 då stationen var tom. Flera rutor krossades, men inga personer kom till skada.
  • Onsdagen den 14 augusti uppger dansk polis på en pressträff att en svensk man gripits efter explosionen vid Skattestyrelsen. En internationell efterlysning har gått ut efter ytterligare en svensk man, som kopplas till händelsen. Polisen ser ingen koppling mellan de två händelserna.
  • Fredagen den 16 augusti häktades en 22-årig skånsk man misstänkt för att ha legat bakom sprängningen av Skattestyrelsens kontor. Mannen häktades vid Malmö tingsrätt och överlämnades därefter till Danmark. Ytterligare en skånsk man, en 23-åring från Malmöområdet, efterlystes i sin frånvaro, även han misstänkt för att inblandning av sprängningen mot skattekontoret.
  • Tisdagen den 17 september greps en 23-årig man från Malmötrakten, som varit efterlyst i sin frånvaro. Mannen greps på Kastrups flygplats misstänkt för inblandning i sprängdådet mot Skattestyrelsen. Dagen därpå begärdes han häktad vid Köpenhamns byrett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängningen mot Skatteverket i Köpenhamn

Mer i ämnet