Den svenska mannens omhändertagande skedde i inte långt efter att Wikileaks-grundaren Julian Assange gripits i Ecuadors ambassad i London. På bilden häktet i Quito där svensken hålls. Foto: Dolores Ochoa / AP / TT

Fängslad svensk i Ecuador begär att släppas mot borgen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske man som nu suttit häktad i Ecuador i en månad begär via sitt juridiska ombud att bli släppt mot borgen.

– Enligt vår sons advokat så finns alla juridiska förutsättningar för att den här begäran ska godkännas, säger mannens pappa till SVT Nyheter.

Den häktade svensken står ännu inte formellt anklagad för något brott. Ecuadors inrikesminister María Paula Romo har tidigare sagt att han är misstänkt för dataintrång.

– Att blir släppt mot borgen är ett sätt för honom att vistas ute medan utredningen pågår och vi får ut honom från det farliga fängelset, säger mannens pappa.

Svensk häktad i Ecuador

Tror du att det kan bli verklighet?

– Någonstans har man ett hopp och vill tro att det ska lösa sig. Sedan blev vi enormt besvikna efter den senaste förhandlingen då han fick fortsätta att sitta häktad, säger han.

”Han mår inte bra”

Det har framförts misstankar om att den häktade mannen haft samröre med Wikileaksgrundaren Julian Assange, men enligt föräldrarna och advokaten har han inte någonting med Wikileaks att göra.

– Det känns overkligt att han sitter fängslad. Nu när vi är hemma i Sverige igen känns allt väldigt långt bort. Det är som att leva i en mardröm som vi inte vaknar ifrån. Jag trodde aldrig att vi skulle få uppleva att vårt barn hamnade i en sådan här situation, säger mannens pappa.

Hur tror ni att han mår?

– Han mår inte bra psykiskt. Men vi försöker kämpa på för att det här ska få ett bra slut, säger han.

UD: ”Inget att tillägga”

Den 23 april besökte representanter för svenska utrikesdepartementet Ecuadors ambassadör i Stockholm för att bringa klarhet i anklagelserna mot mannen, men UD har inte velat kommentera vad som sades under mötet.

– Vi har inget nytt att tillägga i nuläget. Mannen sitter fortfarande frihetsberövad och vi ger honom stöd genom att stå i kontakt med myndigheter i Ecuador och anhöriga, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör vid UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk häktad i Ecuador

Mer i ämnet