Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Farligt läge i turkiskt luftrum

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sent på måndagen kom beskedet om en ny rysk kränkning av turkiskt luftrum. Det som nu händer i luftrummet över den syrisk-turkiska gränsen är allvarligt – och farligt. Två gånger har nu ryska militärplan kränkt Turkiets luftrum.

Turkiet är medlem i Nato. Vad som utspelar sig är alltså en ny konflikt i vardande mellan Nato och Ryssland – om inte Ryssland upphör med sina flygningar in över turkiskt territorium.

– Alliansens säkerhet är odelbar och de allierade står solidariskt vid Turkiets sida, sade Nato på måndagen.

Syrienkriget

Vita huset kallade det en provokation.

Dåligt väder

USA:s utrikesminister John Kerry varnade för att incidenten hade kunnat leda till att Nato-landet Turkiet hade skjutit ner ett ryskt plan. Turkiet var i sin fulla rätt att göra det, menade han.

Den första kränkningen skedde i lördags. Turkiet kallade in den ryske ambassadören och protesterade kraftigt.

Från rysk sida försökte man tona ned det hela och talade om ett navigationsfel på grund av dåligt väder. President Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov har sagt att fallet skulle undersökas. Man sade att man vidtagit åtgärder för att undvika en upprepning.

Ledningen i Kreml uttalade också en förhoppning att det inträffade inte skulle störa de goda relationerna med Turkiet. På tisdagen sade Rysslands Nato-ambassadör att kritiken från Nato var ämnad att förvränga syftet med den ryska militäroperationen. Nato i sin tur vägrade tro att intrånget skett av misstag.

Ordkriget är alltså i full gång. Ryssland sade på tisdagseftermiddagen att man är redo att hålla samtal med Turkiet om problemen.

Ytterligare förvecklingar

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu varnade: Nödvändiga steg skulle tas mot vem som än kränker Turkiets gränser.

Detta skulle kunna leda till ytterligare förvecklingar mellan Nato och Ryssland.

Ett misstag kan kanske vara förklarligt – men bör inte vara det. Det är gränsen till världens största militärorganisation som ryska plan kränker. En sådan kränkning går inte obemärkt förbi.

Spetsas till

På söndagen upprepades misstaget av Ryssland, fick vi veta sent på måndagen. Ännu ett ryskt militärplan kom in över Turkiet, ambassadören kallades in ännu en gång. Regeringen i Ankara reagerade upprört.

Ett annat intermezzo ägde rum på söndagen mellan ett ryskt och två turkiska plan, som patrullerade den turkisk-syriska gränsen. På tisdagen rapporterades om ännu ett intermezzo mellan åtta turkiska plan och ett ryskt som skedde i måndags.

Konflikten mellan väst och Ryssland spetsas alltså till på ett nytt plan. Västsidan och Ryssland bedriver just nu var sitt krig i syriskt luftrum mot terroristorganisationen Islamiska staten, IS.

Om dessutom Natos luftrum skulle kränkas vid upprepade tillfällen fördjupas krisen.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan sade på tisdagen att han inte kunde förhålla sig passivt gentemot de ryska intrången. Det kan tolkas som om att Turkiet är berett att slå tillbaka mot ryska plan. Detta i synnerhet som Erdoğan befinner sig mitt i en valrörelse.

Förvärrar krisen

Väst anklagar dessutom Ryssland för att bedriva en militär kampanj mot grupper som är mer eller mindre allierade med väst och som bekämpar den syriske diktatorn Bashar al-Assad, som Ryssland stödjer.

Turkiet är motståndare till den ryska militäroperationen i Syrien. President Erdoğan menar att den förvärrar krisen genom att hålla al-Assad kvar vid makten.

Risken för sammanstötningar i luften mellan ryska och västliga plan kan inte underskattas. Läget är alltså spänt redan utan de ryska intrången.

Just nu befinner sig flygplan från fler länder i luften över Syrien: Australien, Frankrike, Ryssland, Syrien, Turkiet och USA.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet