• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

En realtidskurs visar hur bitcoins växelkurs störtdök efter nyheten om Silk Road-stängningen – för att sedan snabbt återhämta sig. Foto: Skärmdump från bitcoinity.org.

FBI vill komma åt 80 miljoner dollar i bitcoin

Uppdaterad
Publicerad

Efter att FBI i förra veckan lyckades stänga den ökända droghandelssajten kvarstår frågan: vad ska FBI göra av alla bitcoin de beslagtagit?

När FBI slog till mot den 29-årige Ross Ulbricht, amerikanen som misstänks ligga bakom Silk Road, fick de också med sig motsvarande 3,6 miljoner dollar i den digitala valutan bitcoin. På en fråga vad de tänker göra med de digitala mynten svararade en talesman för FBI så här, enligt Forbes:

–Vi kommer att ladda ner bitcoinen och lagra dem tills den rättsliga processen är över. Det här är nytt för oss. Vi kommer förmodligen bara att sälja dem.

Halvmiljard undangömd

Men FBI misstänker att Ross Ulbricht också förfogar över ytterligare motsvarande 80 miljoner dollar i bitcoin. I vanliga fall hade FBI kunnat frysa bankkonton eller beslagta kontanter i sedelform, men när det gäller Bitcoin stöter de på problem.

Bitcoin fungerar snarare som kryptografiska signaturer, och kan krypteras på olika sätt. Har man inte lösenordet kommer man då inte heller åt ”pengarna”. Och det verkar som att Ross Ulbricht inte vill uppge sitt lösenord.

Allt sparas i loggbok

En av bitcoins egenskaper är nämligen en slags loggbok där alla transaktioner lagras. Hade FBI kommit åt den stora summa bitcoin de misstänker att Ulbricht har tillgång till skulle den transaktionen synas tydligt i loggboken. Tack vare den listan kunde bitcoin-entusiaster dock se när och till vilken ”plånbok” som de beslagtagna 26.000 bitcoinen skickades.

Och i typisk ironisk internetanda har nu en mängd andra personer börjat skicka små belopp av bitcoin till samma adress. Det går nämligen att skicka ett meddelande med varje bitcoin-transaktion. Så nu har bitcoin-användare och FBI-motståndare ett nytt fritidsnöje: att skicka syrliga, satiriska och bitska kommentarer – direkt till FBI, via bitcoin-adressen ifråga.

Skickar publika meddelanden till FBI

Samtliga meddelanden är publika och går att läsa på den här adressen.

Så här lyder några av de senaste meddelandena:

”God namn it Mulder.

”So high I dunno what I'm doing now.”

”One star is born as another fades away. Which one will come next? is my favorite riddle.” Said a girl puffing rings in a dot, dot, dash haze. ”No worry, No hurry. They can't stop the signal.”

”Folks, it's time to evolve. That's why we're troubled. You know why our institutions are failing us, the church, the state, everything's failing? It's because, um – they're no longer relevant. We're supposed to keep evolving.”

Vem som helst med tillgång till bitcoin kan delta i ”forumet” genom att helt enkelt skicka en liten summa bitcoin (exempelvis 0.0000001 bitcoin) till FBI:s adress och inkludera ett eget meddelande. Huruvida FBI faktiskt läser de inkommande meddelandena eller inte förtäljer inte webbsidan.

Men förfarandet väcker andra intressanta frågor: är det lagligt för FBI att sälja bitcoins som använts till att köpa/sälja illegala varor? Och hur vet de vilka användare som faktiskt gjort något olagligt (inte alla varor på sajten var olagliga i alla de territorier och för alla de kunder sajten hade)? Om de faktiskt säljer sina bitcoin – är det ytterligare ett ”godkännande” av bitcoin som en valuta?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bitcoin

Mer i ämnet