Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare ambassadör om Nordkoreas vårdapparat: ”Det här blir svårt för dem att hantera”. Foto: Jon Chol Jin/AP/TT

Skenande smitta i Nordkorea: ”Läget är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Över 2,4 miljoner sjuka med feber och 66 dödsfall. Det fortsätter komma skräcksiffror inifrån det slutna och nu även nedstängda Nordkorea. Hur många fall som är covid är ännu oklart.

– Om Kim Jong-Un skulle börja hålla längre avstånd till medarbetarna så bekräftar det att läget är riktigt allvarligt, säger Lars Vargö, tidigare ambassadör i Sydkorea.

Två år efter det globala pandemiutbrottet ökar nu antalet fall av febersjukdom lavinartat – i Nordkorea. Bristen på testutrustning gör att det i bara ett fåtal fall har kunnat konstateras handla om covid-19.

Lars Vargö, tidigare svensk ambassadör i Sydkorea och Japan, svarar på fem frågor om situationen i Nordkorea.

Vad ska man tro om siffrorna som presenteras?

– Signalen är att läget är väldigt allvarligt. Förmodligen påverkar sjukdomen samhället så pass mycket att det inte har undgått någon att det är allvarligt och därför måste man publicera siffror i någon form, bland annat för att dämpa skulden som kan läggas på makthavarna. Man kan utgå ifrån att Nordkorea har dragit ner antalet, men oavsett så är det katastrofala siffror.

Nordkorea har tackat nej vaccin från omvärlden. Varför?

– Landets ideologi bygger på att man klarar sig bäst själv, att då plötsligt få massiv hjälp utifrån vore ett misslyckande. Nordkorea har tidigare sagt att man inte behöver vaccinet och att acceptera doser nu skulle visa att man tidigare inte talade sanning. Det kan också vara så att landet saknar infrastruktur för att transportera vaccin och att hålla doser nedkylda på rätt sätt. 

Nordkorea har stängt gränserna och infört nedstängning. Hur länge kommer det att pågå?

– Det kommer nog att vara stängt mycket länge. Tidigare har man stängt för att hindra covid från att komma in i landet. Nu har man stängt gränsen för att läget inte ska bli värre men också för att hindra att det kommer in information som kan hota regimen.

Hur agerar Sydkorea?

– Sydkorea har erbjudit att skicka vårdpersonal, utrustning och vaccin. Skulle Nordkorea mot förmodan acceptera det så är det ett tecken på ett mycket allvarligt läge i landet.

Vad är viktigt att hålla ögonen på framöver?

– Jag kommer att följa vad Nordkorea ställer in i form av militärparader och annat. Och på bilder från stora evenemang går det att se hur människor beter sig mot varandra när det gäller att till exempel hålla avstånd. Om man ser att ledaren Kim Jong-Un skulle börja hålla ännu längre avstånd till medarbetarna och man i hans närhet håller några tomma stolar mellan varandra så bekräftar det att läget är riktigt allvarligt. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I mer än två år höll Nordkorea sina gränser stängda och blockerade från resor och handel. Foto: AP
  • På bara några veckor har Nordkorea enligt landets officiella siffror gått från noll till flera miljoner smittade. 
  • Ytterligare nästan 220 000 personer i Nordkorea har insjuknat med feber fram till och med den 20 maj, enligt landets statligt kontrollerade nyhetsbyrå som har fått informationen från regeringens myndighet med ansvar för virusbekämpning. Om siffrorna stämmer är det femte dygnet i rad som antalet sjukdomsfall ökar med runt 200 000 personer.
  • Nordkorea, med cirka 26 miljoner invånare, uppger att över 2,4 miljoner människor har blivit sjuka och 66 personer har dött i febern, som började spridas snabbt för några veckor sedan.
  • Nordkorea har under pandemin avböjt erbjudanden om vaccin från bland annat Kina och Världshälsoorganisationen WHO:s  Covax-program. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.