Foto: TT

Femårig pojke död i Londonbrand

Uppdaterad
Publicerad

Femårige Isaac Paulous finns bland de 79 människor som hittills har bekräftats döda i storbranden i Grenfell Tower i London. Boende i området riktar nu sin ilska mot premiärminister Theresa May i ett öppet brev där man kräver rättvisa för offren.

Femåringen har identifierats som ett av offren i branden den 14 juni i det 24-våningar höga Grenfell Tower i London, enligt ett uttalande från Londonpolisen.

Pojkens familj har publicerat ett uttalande på hemsidan för Metropolitan Police, där man skriver:

”Vår älskade son Isaac har tagits ifrån oss vid endast fem års ålder. Vi kommer att sakna vår snälla, energiska och generösa pojke (…) men vi vet att Gud ser efter honom och att han är trygg i himlen.”

Öppet brev till May

I dag publicerades också ett öppet brev från en aktionsgrupp, bestående av de boende i området runt Grenfell Tower i stadsdelen Kensington, riktat till den brittiska premiärministern Theresa May, där man kräver en grundlig utredning av branden för att se till att rättvisa skipas för brandoffren, enligt BBC.

”Inget får lämnas ogjort under utredningen för att se till att allt kommer i ljuset. Under undersökningen måste varje person och organisation som bär ansvaret för den här tragedin och det usla efterspelet identifieras. Rekommendationer måste snabbt komma på plats för att se till att det inte finns någon risk för att denna katastrof upprepas.”

De boende i området har redan tidigare uttryckt sitt missnöje med Theresa May, som under ett besök i Kensington dagarna efter branden tvingades söka skydd i en kyrka från uppretade demonstranter som krävde rättvisa.

Under mötet utlovade May också 45 miljoner i bidrag till de drabbade.

LÄS MER: Boende i London rasande – May flydde med poliseskort

Isoleringsmaterial underkänt

Minst 79 personer har hittills omkommit i branden som ödelade 151 lägenheter i höghuset.

Branden, som startade i ett kylskåp i en av lägenheterna, spred sig blixtsnabbt i fastigheten, mycket på grund av husets brandfarliga fasadklädnad.

LÄS MER: Byggföretag kan vara skyldiga till annans död

Enligt den utredning som inleddes direkt av Londonpolisen efter branden hade också fasadmaterialet och isoleringen som använts i huset underkänts i ett brandtest.

Fastighetsägaren har även anklagats för att inte ha tagit de varningar som riktades från de boende om bristande brandsäkerhet på allvar.

LÄS MER: Aktionsgrupp varnade för brandrisken under renoveringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden i Grenfell Tower

Mer i ämnet