SVT:s repoter Elin Jönsson är på plats i Minsk. Foto: Tatyana Zenkovich/TT, SVT

Feststämning i Minsk: ”Stark känsla av gemenskap”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen fortsatte protesterna på gatorna i Belarus huvudstad Minsk. Tusentals samlas i protest mot diktatorn Alexander Lukasjenko.

– Det är en väldigt stark känsla av gemenskap och segeryra verkligen, även om det är långt ifrån avgjort vad som kommer att hända, säger Elin Jönsson, utrikesreporter på SVT och tidigare Rysslandskorrespondent, på plats i Minsk.

Människor som tutar med sina bilar och människor som hänger upp ballonger och blommor på gatorna. Så beskriver SVT:s utrikesreporter stämningen i Minsk i Belarus där protester som samlar hundratusentals människor just nu pågår. Demonstrationerna hålls i protest mot Alexander Lukasjenko, Europas sista sittande diktator.

– De här protesterna pågår precis överallt och det har varit en viktig strategi för demonstranterna, för belaruserna, att samlas på väldigt många olika platser samtidigt. Att inte bara ha en demonstration utan att det ska ske i varje stadsdel, i byar, så går alla ut samtidigt, säger SVT:s Elin Jönsson på plats från Minsk.

Protester i Belarus

Omöjligt att komma överens

Lukasjenko har också i dag öppnat upp för en möjlig framtid att dela makten på vissa villkor, vad tänker han sig?

– Han försöker hitta ett sätt att komma överens med folk men det är omöjligt i dag. Han har suttit så länge vid makten och alla vet vad det är för typ av regim som han vill ha och som han står för, säger Elin Jönsson och fortsätter:

– Det finns ingen kompromissvilja hos folket i dag skulle jag säga där är man väldigt enade. Givetvis finns det människor som stödjer honom men de är också väldigt få i dag.

Varför reser sig folket nu?

Alexander Lukasjenko har suttit vid makten i närmare 26 år. Demonstrationer har hållits i landet tidigare men inte i närheten av den typen av protester som nu äger rum. Att människor reser sig och just nu är någonting som förvånar även belarusierna enligt Elin Jönsson.

– Vissa menar att belrusiska staten, att Lukasjenko stängde ner internet under de stora demonstrationerna och man använde mycket våld mot demonstranterna. Det kom inte ut förrän flera dagar senare för att man stängde ner internet och därför fick människor nog och fortsatte att gå ut, säger Elin Jönsson.

Se intervjun med Elin Jönsson i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet