Den regering som ligger mest till höger sedan krigstiden – åtminstone gällande den ekonomiska politiken. Så har den nya fyrpartiregeringen i Finland beskrivits.
Nya statsministern Petteri Orpos parti, det moderata Samlingspartiet, vann valet med att skrämma upp finländarna med den enorma statsskuld Sanna Marins regering lämnar efter sig, delvis på grund av pandemin och Rysslands anfallskrig i Ukraina.
När den nya regeringens partiordförande höll presskonferens sent på fredagseftermiddagen fick Sanna Marins regering flera kängor. Orpo talade om hur den nya regeringen nu på grund av Marins regerings oansvariga pengaanvändande måste anpassa ekonomin med sex miljarder euro. Det innebär enorma nedskärningar, bland annat i bistånd och sociala förmåner.
SD:s systerparti får tunga ministerposter
Sannfinländarna blev precis som systerpartiet Sverigedemokraterna näst störst i valet, men till skillnad från Sverige får de nu regeringsansvar och näst flest ministerportföljer. De får tunga poster som inrikesminister, justitieminister och kommunikationsminister.
I valet kampanjade Sannfinländarna högljutt för att Finland inte får bli som Sverige, när det gäller till exempel gängvåldet. Samtidigt såg man upp till Sveriges och de övriga nordiska ländernas invandringspolitik, och ville skärpa Finlands.
Paradigmskifte i invandringspolitiken
Under fredagens presskonferens meddelade Sannfinländarnas Riikka Purra nöjt att Finland nu står inför ett paradigmskifte i invandringspolitiken.
Sannfinländarna är inte med i regeringen första gången, utan satt också med åren 2015-2019. Det var ändå ett väldigt annorlunda parti än nu. Sannfinländarna har till skillnad från Sverigedemokraterna sin bakgrund i ett jordbruksparti, som småningom flyttade sig centerifrån högerut.
I de senaste regeringsförhandlingarna hade Sannfinländarna väldigt lite erfarenhet, och gick med på många saker som partiets väljare inte gillade. Det var ett misstag man ville undvika den här gången. Sannfinländarnas senaste regeringssejour ledde till att partiet splittrades och understödet dalade. Kvar i partiet blev de mer renodlat högerpopulistiska politikerna, och ur askan har partiet nu stigit till att bli ett av de tre stora i Finland.
På många sätt är det upp till bevis för Sannfinländarna nu, som har krävande väljare. Syns inte resultat kan de bli straffade i nästa val. Ur den synvinkeln har Sverigedemokraterna en betydligt mer bekväm sits i och med Tidöavtalet.
Partierna lika ekonomiskt – ändå stora skillnader
Även om de fyra partierna – Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet (Sfp) och Kristdemokraterna – ekonomiskt står varandra rätt nära så finns det också stora skillnader. Det här är inget lyckligt äktenskap. Speciellt Sannfinländarna och Sfp var i luven på varandra flera gånger under förhandlingarna, och beslutet att gå med i regeringen var inte enhälligt från Sfp. De två partierna står i olika hörn i flera viktiga värderingsfrågor, så som invandringspolitiken och klimatpolitiken, och båda partier har tvingats svälja beslut som ger kärnväljarna skrämselhicka.
Förhandlingarna var de näst längsta i Finlands historia, och en orsak var just den att Petter Orpo ville binda alla partier vid partiprogrammet. Men det förutspår också en svår regeringsperiod. Att de håller ihop i fyra år är ingen självklarhet.
Och gällande den nya statsministern – han lär knappast dyka upp i Stockholm i skinnpaj som sin företrädare, men Petteri Orpo och Ulf Kristersson lär komma väldigt bra överens.