Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör finska och svenska utrikesministrarnas positiva besked om Ungern vid dagens pressträff. Foto: EBU/YLE

Finlands president: Kan räkna med Ungern för vår Natoanslutning

Uppdaterad
Publicerad

Finlands president Sauli Niinistö skriver på Twitter att han har haft ett telefonsamtal med Ungerns premiärminister Viktor Orbán om Nato. ”Bra att Finland kan räkna med Ungern i vår Nato-ratificering”, skriver han.

Samtidigt säger Sveriges utrikesminister att samtalen med Turkiet fortsätter och går ”ganska bra”, enligt Reuters.

De nordiska utrikesministrarna träffas under onsdagen i Helsingfors och kommenterar Finlands och Sveriges Natoansökningar. Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) säger att han ser positiva framsteg från Ungern angående Sveriges och Finlands Natoansökan, enligt Reuters.

Bloomberg har tidigare rapporterat att Ungern kommer att godkänna Sveriges Natoansökan i mitten av december. Tidningen hänvisade då till uppgifter från det ungerska regeringskansliet.

Sverige och Nato

Av Natos 30 medlemsländer är det bara Turkiet och Ungern som ännu inte har godkänt Sveriges ansökan.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare talat med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i telefon om den svenska Natoansökan och beskriver samtalet som ”konstruktivt”. Kristersson har tidigare sagt att han är beredd att resa till Turkiets huvudstad Ankara ”så fort som möjligt” för att ro Sveriges medlemskap i Nato i hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet