Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I det här lagret finns det över 90 kilometer sten i form av provbitar där man letar efter mineralen. Foto: SVT

Så vill Finland bli mer självförsörjande på kobolt

Publicerad

Efter Kina är Finland den största förädlaren av mineralen kobolt.

För att blir mer självförsörjande och slippa importera kobolt från Kongo och Ryssland vill man satsa på att bryta det själv.

Kobolt används till batterier i allt från mobiltelefoner till elbilar. Den största delen av världens kobolt finns i demokratiska republiken Kongo. Men i EU finns upp till 90 procent av den kobolt man känner till i Finland.

Exakt hur mycket som finns, och var, försöker man ta reda på i Posio i norra Finland.

– Ibland kan koboltit vara de här små silvriga inklusionerna i peretien, säger geologen Eleanor Capuano och håller upp en provbit som borrats upp från berggrunden.

Hittills har 90 procent av kobolten till Finland importerats, men nu hoppas flera företag kunna öppna gruvor i landet de kommande åren.

Många motsätter sig gruvverksamhet

Men det är inte alla som applåderar utvecklingen. Företaget Latitude 66 Cobalt hat hittat kobolt i finska Kuusamo, men stadsfullmäktige där motsätter sig gruvdrift i området eftersom det är viktigt för turismen.

Dessutom har de finska företagen kritiserats för att inte ha tillräckligt genomskinliga leveranskedjor.

– Vi är mer färdiga med att berätta vad vi gör, säger Thomas Hoyer, vd på Latidtude 66 Cobalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.