Polis och soldater i Kalmunai efter räden mot den misstänkta terroristgömman. Foto: AP/TT

Flera döda i tillslag i Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

Minst 15 kroppar, varav sex barn, har hittats i ett hus som militär och polis i Sri Lanka slog till mot på östkusten, enligt uppgifter från militären. Enligt militären var det IS-medlemmar som öppnade eld när soldater och polis tillsammans skulle storma ett hus.

Det var efter ett tips som lankesisk polis och militär slog till mot ett hus i närheten av staden Kalmunai, på Sri Lankas östkust.

När styrkorna närmade sig huset sprängde tre män sig själva till döds och skottlossning utbröt mellan styrkorna, enligt polisen.

– Elden besvarades och styrkorna stormade tillhållet där en stor gömma av sprängmedel har förvarats, säger militärens talesperson Sumith Atapattu i ett uttalande.

Bombmaterial och tusentals kulor hittades

Sammanlagt dog 15 personer i räden. Sex barn och tre kvinnor som befann sig i huset dog i explosionen, men ingen militär eller polis ska ha skadats.

Ytterligare tre män sköts till döds utanför huset. Enligt polisen bar även de på självmordsbomber.

I ett annat hus i samma område, som också uppges vara ett av terroristernas gömställen, hittades tusentals kulor, sprängdeg och material för att tillverka bomber.

Oron stor för nya attentat

Tillslaget ska enligt uppgift ha kopplingar till påskhelgens terrordåd mot flera kyrkor, när självmordsbombare attackerade kyrkor och hotell på Sri Lanka.

I landet är oron nu stor för nya attentat. Muslimer har flytt sina hem i rädsla för hämndattacker och religiösa ledare har uppmanat troende att inte samlas vid kyrkor eller moskéer.

Ärkebiskop Malcolm Ranjith i staden Colombo säger att det inte kommer att hållas några katolska mässor någonstans i landet under söndagen.

Enligt Ranjith har han sett hemliga läckta dokument från säkerhetstjänsten som varnar för nya attacker mot kyrkor.

Bakgrund: Sprängdåden i Sri Lanka

Visa

Med start klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Självmordsbombare detonerade sprängladdningar bland människor och det preliminära antalet döda uppgår till 253, varav knappt 40 utlänningar. Runt 500 människor skadades.

Fyra attacker genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två av attentatspersonerna sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, som ligger vid havet i Colombo.

Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i turistorten Negombo, norr om Colombo, och ytterligare en i en kyrka i staden Batticaloa på östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion inträffade kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

Myndigheterna riktade tidigt misstankar mot den mindre, islamistiska extremistgruppen National Tawhid Jamaat (NTJ). Gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) har också pekats ut. Terrorrörelsen IS har senare tagit på sig attackerna.

76 personer har gripits inom ramen för utredningen.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Sri Lanka

Mer i ämnet