Afghansk säkerhetspersonal patrullerar i närheten av militärakademien Marshal Fahim. Foto: TT

Attack i Kabul – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnade gärningsmän har angripit en militärakademi i Kabul. Elva soldater har dödats och 16 skadats i det senaste av en rad dåd i Afghanistans huvudstad.

Fem gärningsmän låg bakom attacken där elva soldater dödades och 16 personer skadades. Två av gärningsmännen sprängde sig själva, två dödades i eldstriden som följde och en person har gripits, bekräftar försvarsdepartmentet och konstaterar att attacken är över. Terrorgruppen IS tar via sitt propagandaorgan på sig attacken.

En rad explosioner och skottlossning hördes i närheten av militärakademin tidigt under morgonen i Kabul. Attacken inleddes vid 05-tiden, uppger flera vittnen för olika nyhetsbyråer.

Soldater skadade

Gärningsmännen lyckats inte ta sig in i den hårt bevakade anläggningen, enligt en källa till AFP.

– En bataljon från den afghanska armén blev attackerad i morse. Gärningsmännen ville bryta igenom bataljonen, säger Dawlat Waziri, talesperson för försvarsdepartementet, till AFP.

Vid militärakademin i utkanten av Kabul tränas högt uppsatt militär. Säkerhetsstyrkor är på plats efter dådet och har satt upp vägspärrar.

Kabulpolisens talesperson Basir Mujahid bekräftar att det varit raketbeskjutning och skottlossning.

Ett vittne som Reuters talat med säger att explosionerna hörts i minst en timme under den tidiga måndagsmorgonen.

Blodigt dåd i helgen

Attacken kommer bara två dagar efter det att över 100 människor dödats i ett bombdåd som talibanerna tagit på sig. En självmordsbombare sprängde då en ambulans.

Säkerhetspersonal har varnat för att fler attacker kan komma.

I Afghanistan attackerade IS för några dagar sedan Rädda Barnens anläggning i Jalalabad, och förra helgen dödades 25 personer när gärningsmän gick till angrepp mot ett lyxhotell i Kabul

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.