Över 700 gripna i nya protester i Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Belarus har gripit minst 700 personer vid demonstrationer i Minsk och andra belarusiska städer. Minst 17 journalister har frihetsberövats, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

På gatorna i Minsk har människor under söndagen gett sig ut i protest mot landets sittande diktator Alexander Lukasjenko och kräver hans avgång.

Vittnen uppger att polisen använt gummikulor mot demonstranterna. Polisen har även använt tårgas mot demonstranter på plats för att lösa upp protesterna, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Protester i Belarus

Enligt nyhetsbyrån Interfax har minst 700 demonstranter gripits i Minsk och i andra städer.

EU markerar

Protesterna väntas blossa upp ännu mer efter att 31-årige Roman Bondarenko, som stöttade protesterna, misshandlades till döds i veckan. Han attackerades av maskerade män, släpades iväg till en skåpbil och kördes iväg. Några timmar senare dumpades han utanför ett sjukhus i Minsk och hade då så svåra hjärnskador att han avled.

EU har kallat Bondarenkos död ”en skandalös och skamlig konsekvens av de belarusiska myndigheternas agerande”. Landets inrikesdepartement i Minsk förnekar inblandning i fallet Bondarenko, och menar att 31-åringen fick sina skador i ett gatuslagsmål.

Oppositionspolitiker stöttar

Händelsen kommer samtidigt som regimen blir allt brutalare i sina försök att slå ner protesterna i Belarus. Den belarusiska oppositionspolitikern Svetlana Tichanovskaja, som flydde till Litauen efter valet uttryckte sitt stöd åt demonstranterna på sociala medier inför söndagens protester.

Människor har regelbundet gett sig ut på gatorna efter valet som hölls i Belarus i augusti. Där fick Lukasjenko över 80 procent av rösterna, – ett resultat som är hårt kritiserat och av många ansett som manipulerat.

Här finns hela direktsändingen om Belarus på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet