Offren för attackerna i Sri Lanka hedras med en ljusceremoni utanför St Marys katedral i Sydney. Foto: TT

Flera självmordsbombare i Sri Lanka rika och högutbildade

Publicerad

Unga, högutbildade från rika familjer och med militanta åsikter. Så beskrivs de nio personer som pekas ut som självmordsbombare i de blodiga attackerna i Sri Lanka på påskdagen. Omkring 250 människor dödades och 500 skadades i dåden.

I en video som släpptes av IS i tisdags syns åtta män framför en IS-flagga svära trohetsed mot terrororganisationens ledare Abu Bakr Al-Baghdadi. Sju av dem är maskerade. Den åttonde, som visar sitt ansikte, är identifierad som en våldsbejakande extremist från östra Sri Lanka, rapporterar Reuters.  

Mannens identitet har fastställts genom dna-tester från ett huvud som hittades på Shangri-La, ett av de hotell som angreps. Utredarna misstänker att det var han som koordinerade attackerna på tre kyrkor och fyra hotell där omkring 250 människor dödades.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Utbildade sig i andra länder

Totalt deltog nio självmordsbombare. Åtta av dem är hittills identifierade, en av dem en kvinna.  

-De flesta av självmordsbombarna var högutbildade och kom från familjer med god ekonomi. Några av dem hade utbildat sig utomlands, berättar försvarsministern Ruwan Wijewardene på en presskonferens.  

Utländska myndigheter från de länder där självmordsbombarna studerade bistår nu i utredningen. En av självmordsbombarna ska först ha läst i Storbritannien och sedan tagit examen i juridik i Australien.

Troligt stöd från IS

Två av självmordsbombarna var bröder, söner till en rik kryddhandlare och näringslivsprofil, enligt källor till Reuters. 

Enligt lankesiska myndigheter tyder attackernas omfattning på att självmordsbombarna haft hjälp extern hjälp. Terrororganisationen IS har tagit på sig dåden men inte presenterat några bevis. Om det visar sig stämma är påskdagens attacker i Sri Lanka de blodigaste som gruppen varit inblandad i.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet