Ett C-130 Hercules, samma typ av vattenbombare som det olycksdrabbade planet, släpper sin last över de australiska skogsbränderna. Foto: TT

Brandbekämpningsflygplan har störtat i Australien – minst tre döda

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbombningsplanet kraschade ”tungt, som en stor eldboll”. Alla tre ombord omkom i olyckan i New South Wales i Australien. Trots ett desperat brandläge pausar nu den kanadensiska operatören alla dylika vattenbombningar.

Kontakten med Herculesplanet förlorades på eftermiddagen, lokal tid. Flygplanet försvann i området Snowy Monaro i södra delen av delstaten New South Wales.

Shane Fitzsimmons, brandchef i delstaten, beskriver vid en pressträff hur kraschen resulterade i ”en stor eldboll”.

Bränder i Australien

– Uppenbarligen finns inga överlevande, säger han enligt australiska medier.

Fitzsimmons berättar också att flygplanets ägare, kanadensiska Coulson Aviation, akut beslutat att stoppa all vattenbombning med tunga flygplan i delstaterna New South Wales och Victoria, i väntan på klarhet i vad som orsakade kraschen.

Flammat upp

Förvärrade förhållanden med temperaturer på över 40 grader på sina håll i New South Wales, liksom kraftiga vindar, har gjort att flera bränder flammat upp igen. I delstaten, en av flera branddrabbade nu under den torra australiska sommaren, brinner fler än 80 bränder, varav nästan 40 inte är under kontroll.

Just i Snowy Monaro och andra områden i närheten, längs kusten öster om huvudstaden Canberra, är bland de farligaste just nu. Det är platser som i vanliga fall är mycket populära semesterorter under det pågående australiska sommarlovet.

Flygtrafiken stoppas

Till boende som inte evakuerat från en del samhällen skriver brandkåren på sin sajt : ”Det är för sent att ge sig av. Uppsök skydd när branden kommer.”

Bränderna påverkar trafiken. Flera vägar har stängts, och inga flyg startar eller landar för närvarande på flygplatsen i Canberra. Men terminalen har inte behövt evakueras, uppger flygplatsen på Twitter.

Även tågtrafiken mellan Sydney och Canberra påverkas, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet