Foto: TT

Här hedras flygkraschens offer

Uppdaterad
Publicerad

Många anhöriga har tagit sig till de franska Alperna för att ta farväl av dem som omkom i kraschen i tisdags. Vid en ceremoni i Digne tändes ljus för de 150 offren.

– Jag har kommit för att be för familjerna och offren. Den här olyckan har berört mig mycket, sade en äldre kvinna som bara ville bli kallad Marie–Pierre, utanför kyrkan.

Ceremonin hölls i katedralen i provinsens huvudort Digne–les–Bains, nära den plats där Germanwingsplanet slog i bergssidan. Många besökare var äldre troende, några med blommor i händerna. 150 ljus, ett för varje offer, tändes framför altaret.

Flygkraschen i Frankrike

– Vi måste stödja offrens närmaste med våra böner, sade 81-åriga Jacqueline.

Dignes biskop Jean–Philippe Nault officierade vid ceremonin.

Större ceremoni

En av de anhöriga, Juan Pardo från Spanien, som tagit sig till Alperna säger att han har blivit väl behandlad.

– Vi vill tacka franska myndigheter för ansträngningarna de har gjort. Folk har behandlat oss fantastiskt, var vi än kommer. Inte ens taxichaufförerna vill ta betalt.

Han förlorade sin ex–fru, sin äldsta dotter och ett barnbarn i kraschen. Men han vill inte prata om olycksorsaken.

– Jag bryr mig inte om det var en olycka, eller vad som hände. Jag vill inte veta och jag är inte intresserad.

Andrepiloten Andreas Lubitz ska avsiktligt ha stängt kaptenen ute från cockpit och sedan styrt planet rakt in i en bergvägg.

I Tyskland kommer en större nationell minnesceremoni att hållas den 17 april, meddelar tyska myndigheter. Ceremonin kommer att hållas i katedralen i Köln i västra Tyskland, ett område där många av de omkomna bodde. Tyska förbundskanslern Angela Merkel och tyske presidenten Joachim Gauck kommer att närvara.

Mycket pengar

Lufthansa, som äger Germanwings, har beslutat att de anhöriga till varje passagerare ska få 50.000 euro, drygt 460.000 kronor. Utbetalningen ska täcka ”omedelbara utgifter”. Summan ska inte ses som en del av den kompensation som flygbolaget sannolikt måste betala framöver, enligt Germanwings.

Ytterligare ersättningskrav kommer med stor sannolikhet att riktas mot flygbolaget. Enligt Montrealkonventionen, som antogs av FN–organet ICAO:s medlemmar 1999, kan företaget i princip vara obegränsat ersättningsskyldiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet