Människor tar sig genom översvämmade träskmarker i Sydsudan på jakt efter mediciner och mat. Foto: TT

”FN har misslyckats totalt med att skydda civila i Sydsudan”

Uppdaterad
Publicerad

Läkare utan gränser riktar hård kritik mot FN, som man menar har misslyckats fullständigt med att skydda civila från mord och våldtäkter i det hårt krigsdrabbade landet Sydsudan.

Läkare utan gränser (MSF) hävdar att FN och dess fredsbevarande mission UNMISS i Sydsudan ”fullkomligt har misslyckats” med att skydda civila i regionen Unity i Sydsudan, den region där civilbefolkningen kanske är som allra mest utsatt.

Krig sedan 2013

Sydsudans regeringsarmé bedriver sedan december 2013 ett krig mot rebeller som leds av den förre vicepresidenten. Båda sidor i konflikten har anklagats för övergrepp mot civilpersoner. President Salva Kiir tillhör folkgruppen dinka medan hans motståndare rebelledaren Riek Machar är nuer.

I en artikel i The Guardian säger representanter från MSF att FN visat upp en ”chockerande brist på handlingskraft”, trots att civila i den oljerika regionen Unity utsatts för fruktansvärda övergrepp, våldtäkter och kidnappningar i flera månader.

”Fruktansvärda fall av sexuellt våld”

– I södra Unity har FN fullkomligt misslyckats med att skydda civilbefolkningen. Det har inte funnits något skydd att tala om förrän nu, trots att våldet pågått länge och att vi har hört historier från tusentals människor som flytt från området, säger Pete Buth som leder MSF:s insats i den delen av Sydsudan.

– Det är inte någon hemlighet direkt. Civila vittnar om fruktansvärda fall av sexuellt våld och jag är säker på att vi bara har sett toppen av isberget, fortsätter Pete Buth.

129 barn dödades

Det har bland annat rapporterats om ohyggliga grymheter mot barn i området. 129 barn dödades i juni när regeringsstyrkor attackerade rebeller, enligt Unicef. Pojkar kastrerades och lämnades att förblöda. Flickor, en del så unga som åtta år, gruppvåldtogs och dödades sedan medan andra barn kastades in i brinnande byggnader. Andra barn bands ihop och fick struparna avskurna.

I samma region hölls även kvinnor fångna som sexslavar i läger. Regimtrogen milis fick kvinnor som betalning för de tjänster som milisen utförde åt regeringen.

– När en soldat ville ha sex kom han och knöt oss loss. När de var klara band de fast oss igen, berättade 30-åriga Nyabena för nyhetsbyrån AFP.

Upp till tio män kunde våldta henne under en natt. De kvinnor som kämpade emot eller vägrade att arbeta försvann.

Våldtäkter varje dag

MSF säger att sexuellt våld är så vanligt att en kvinna sade:

– Om jag skulle komma till kliniken varje gång jag blivit våldtagen skulle jag vara här varje dag.

I området har hjälparbetare från MSF mördats. Dessutom har MSF:s sjukhus blivit plundrade och organisationen har tvingats lämna Unity flera gånger, men lyckats komma tillbaka.

– Det är inte vi som ska avgöra hur situationen ska lösas men det är väldigt, väldigt frustrerande att stå vid sidan om och se detta, säger Pete Buth.

”Huvudansvaret hos regeringen”

FN-missionen UNMISS, där bland andra Sverige bidrar med personal, har som första uppdrag att skydda civila och övervaka att mänskliga rättigheter respekteras. En talesperson från UNMISS säger till The Guardian att de delar MSF:s oro för situationen i regionen Unity men säger även:

– Vi vänder oss mot MSF:s anklagelse om att vi misslyckats totalt. Vi vill understryka att ansvaret att skydda civila i huvudsak ligger hos regeringen och parterna i kriget är de som är direkt ansvariga för sina handlingar.

UNMISS säger även till The Guardian att man upprättat ett 24-timmars skydd för över 185.000 civila i sina baser över hela landet och att de har patruller och en bas i Unity, vilket de menar har gjort att MSF kan återvända.

12.000 barnsoldater

Kriget i Sydsudan har tvingat över 2,2 miljoner människor på flykt och gjort att nästan fem miljoner människor riskerar att svälta. 12.000 barn utnyttjas som barnsoldater i konflikten.

Fakta: Kriget i Sydsudan

Inbördeskriget som bröt ut i december 2013 har delat det fattiga Sydsudan längs med etniska gränser.

Två miljoner människor är på flykt från konflikten, antalet dödsoffer är osäkert men enligt uppskattningar kan det handla om över 50.000 personer.

FN har larmat om massakrer, barnsoldater, sexuellt våld samt mord på barn, kvinnor och civila.

Sydsudan blev självständigt 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.