FN-larm: Hungern i världen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Hunger och undernäring ökar i världen efter år av nedgång. Det visar en ny rapport från FN:s livsmedelsprogram WFP. Krig och konflikter tillsammans med allt extremare väder ligger bakom ökningen.

– Det är ett oroande trendbrott från de siffror vi såg i början av 2000-talet, säger Lena Savelli som landsdirektör för WFP i Senegal.

Var nionde människa i världen, eller 821 miljoner, är undernärda. Det är en ökning med 17 miljoner människor jämfört med 2016. Värst är läget i Afrika där undernäringen ökat i nästan alla regioner. Barn är särskilt utsatta med fysiska och psykiska nedsättningar som följd. Över 150 miljoner barn har hämmad tillväxt på grund av undernäring.

– Undernäring leder inte bara till kroniska problem med hälsa. Den hämmar också den ekonomiska tillväxten och även utbildningen drabbas, säger Lena Savelli.

Klimatkrisen

Extremväder orsakar stora konsekvenser

Det har länge varit känt att krig och konflikter är en kraftigt bidragande orsak till matbrist. Men nu varnar FN för att extremväder blivit en av de viktigaste orsakerna till människors tillgång till mat. Utdragna perioder av torka följt av kraftiga skyfall i länder där jordbruket inte är industrialiserat får stora konsekvenser. Små traditionella jordbruk med små resurser är särskilt känsliga för svängningar. 

– Det här kräver att världen tar till åtgärder. Vi måste bryta den onda cirkeln av våld, konflikter och klimatförändringar. Vi kommer att utnyttja alla världens politiska plattformar i arbetet, säger Lena Savelli.

Ökning i världens hunger de senaste åren

Ökningen av hunger och undernäring är ett bakslag i FN:s arbete med den så kallade Agenda 2030 med målet att helt utrota hunger och undernäring. Ett ändrat klimat riskerar att göra det arbetet ännu svårare och även eliminera de framsteg som gjorts. 

”Bevis fortsätter att peka på en ökning i världens hunger de senaste åren. Det är en viktig varning att vi inte kommer att kunna utrota hunger år 2030”, skriver WFP i sin rapport.

Värst drabbat är Afrika och Sydamerika

Även om Afrika är mest drabbat ökar undernäringen även i Sydamerika och i Asien har den nedåtgående trenden börjat stannat av. 

– Här i Afrika är jag särskilt orolig för Sahelområdet. Nästan sex miljoner är i behov av mat i regionen. Länder som Mali och Tchad är kroniskt fattiga med hög befolkningstillväxt och dessutom är de konfliktdrabbade, säger Lena Savelli.

Paradoxalt nog ökar även risken för övervikt i länder med hög andel undernäring. Det beror på att tillgången på billig och processad mat med lågt näringsvärde har ökat. 46 procent av världens överviktiga barn finns numera i Afrika, vilket bidrar till ökning av diabetes och hjärtproblem senare i livet.

Fakta undernäring

– 821 miljoner människor var undernärda 2017.

– Ökningen är 17 miljoner jämfört med 2016.

– Undernäringen ökar särskilt i Afrika och Sydamerika.

– 151 miljoner undernärda barn kommer inte att växa till sin fulla längd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet