Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president skakar hand utanför hotellet i Singapore innan de påbörjar sitt historiska möte. Foto: TT/Reuters

FN-rapport: Nordkorea gömmer vapen i civila byggnader

Uppdaterad
Publicerad

Om bara några veckor väntas USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffas igen. Men trots de positiva tonerna mellan presidenterna ser Nordkorea ut att behålla sina kärnvapen. Enligt en ny FN-rapport har regimen nu börjat gömma vapnen i civila byggnader för att skydda dem mot eventuella attacker, rapporterar Reuters.

Både Donald Trump och Kim Jong-Un hyllar sin egen fredsprocess. Efter att de träffades för första gången i juni förra året har Trump bland annat hunnit med att lovorda de brev han fått från den nordkoreanska ledaren.

– Sen blev vi kära i varandra, okej? Nej men seriöst, han skickade vackra brev, och det handlar verkligen om fantastiska brev, sade Donald Trump i september.

Gömmer vapnen

Under mötet förra året kom ledarna överens om att arbeta för kärnvapen-nedrustning på Koreahalvön. Men några bevis för att så verkligen har skett har aldrig presenterats. I stället kommer nu, bara veckor innan ledarna väntas mötas igen, en ny FN-rapport som pekar åt rakt motsatt håll.

Enligt rapporten har regimen börjat sprida ut sina kärnvapen och missiller på olika platser i landet. De ska bland annat använda sig av civila byggnader, som till exempel flygplatser, för att gömma vapnen. Syftet ska vara att skydda dem mot eventuella attacker utifrån. Samtidigt anklagas Nordkorea i rapporten för att försöka sälja vapen till regeringar och beväpnade grupperingar i Mellanöstern och Afrika.

Ineffektiva sanktioner

I rapporten konstateras att sanktionerna mot Nordkorea hittills inte har fått önskad effekt. Nordkorea har hittat sätt att bryta mot dem och kunnat fortsätta handla varor som inte ska få säljas till landet.

Både Ryssland och Kina har föreslagit för FN:s säkerhetsråd att de ska lätta på sanktionerna mot Nordkorea efter Trump och Kims möte förra året. Men hittills har de andra medlemsländerna, inklusive USA, vägrat förändra något innan det kommer fram bevis för att regimen i Nordkorea genomför förändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.