Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog kallar frågan om Nordkorea den ”svåraste vi har” i säkerhetsrådet. Foto: TT

FN:s säkerhetsråd fördömer robottestet av Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd fördömer nu det ”högst provokativa” robottestet av Nordkorea. Samtidigt betonar säkerhetsrådet i ett uttalande vikten av att Nordkorea börjar avveckla sitt kärnteknikprogram, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters och AFP.

Nordkorea har under den senaste tiden fortsatt med sina provskjutningar – trots de allt tuffare sanktionerna från FN:s säkerhetsråd. Den senaste roboten uppges ha färdats längre än någon annan som landet tidigare skickat iväg.

Uppskjutningen har väckt starka reaktioner från omvärlden.

Nordkorea-krisen

FN fördömer

FN:s säkerhetsråd har sammanträtt i ett extrainkallat möte och fördömt robotuppskjutningen.

Olof Skoog, Sveriges FN-ambassadör, säger till TT att säkerhetsrådet enades kring att kraftigt fördöma Nordkoreas senaste robotuppskjutning.

– Nu har säkerhetsrådet enats igen för att starkt fördöma den senaste robotattacken som gick iväg i en bana över Japan. Vi visar också stark solidaritet med Japan.

Vill hitta diplomatiska lösningar

På mötet diskuterades inte nya sanktioner utan det var till för att få en gemensam reaktion på robottestet, enligt Skoog.

– Det finns ett annat spår här och det är att stärka viljan att hitta diplomatiska och politiska lösningar. Så det har vi också kort berört i dag.

– Det är fruktansvärda uttalanden som kommer från Nordkorea, det är helt otroliga saker som sägs där. Och det är helt oacceptabelt. Jag förstår att känslorna går höga i Japan och Sydkorea. Vi tror inte att det finns några militära lösningar på det här, säger Olof Skoog.

Han kallar dock frågan den ”svåraste vi har” i säkerhetsrådet.

Sent i måndags antogs nya FN-sanktioner, som bland annat begränsar importen av olja.

Nordkorea har genomfört 19 provskjutningar av ballistiska robotar bara i år, enligt Seoul.

Till v: Kryssningsroboten släpps från ett F-15K-plan i Sydkorea. Till h: En bild från Nordkorea i slutet av augusti där diktatorn Kim Jong-Un sägs bevittna ett robottest. Foto: AP/TT

LÄS MER: ”Provokationerna fördjupar Nordkoreas isolering”

LÄS MER: USA och Nordkorea – undrar du vad som händer? Här är fem saker du behöver veta

LÄS MER: FN:s beslut: Sanktioner mot Nordkorea ska införas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet