– Vi hade nog inte kunnat föreställa oss detta, eftersom Belarus sågs som en ganska stabil diktatur med en väldigt hård säkerhetsapparat, säger Jakob Hedenskog.

FOI: De närmaste timmarna kan avgöra om Lukasjenko kommer sitta kvar

Uppdaterad
Publicerad

I Belarus pressas president Alexander Lukasjenko hårt av de växande protesterna i landet. Och om det uppstår en situation där Lukasjenko tappar kontrollen helt, då måste Ryssland på något sätt agera, menar Jakob Hedenskog som är säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

– Ryssland vill till varje pris undvika kaos i Belarus, säger han i Morgonstudion.

Jakob Hedenskog ser två möjliga scenarier om Ryssland blandar sig i: det första är att Ryssland gör på samma sätt som i Ukraina 2014, då man gick in och annekterade Krim. Det andra alternativet, som är betydligt mindre våldsamt, är att man gör som i Armenien 2018. Där fortsatte den nya ledningen i landet att ha goda relationer med Ryssland.

– Det skulle Ryssland kunna acceptera, förutsatt att den nya ledningen i Minsk inte river upp några avtal med Ryssland, säger Jakob Hedenskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.