Bild inifrån Vatikanen i Rom Foto: TT

Analys: ”Förbluffande tolerans med pedofilmisstänkta kardinalen”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vatikanens tredje mäktigaste man, den australiensiska kardinalen George Pell, står åtalad för sexuella övergrepp på minderåriga. Det rör sig om flera olika fall. Han tar tjänstledigt från sitt uppdrag som påve Franciskus ekonomi- och finansminister, för att åka till Australien och rättegången som börjar den 18 juli. Han nekar till alla anklagelser och säger att han ser fram emot att rentvå sitt namn.

Kristina Kappelin

Journalist

Den katolska kyrkan har genom åren dragit på sig ett fruktansvärt rykte om pedofili. Vämjeliga skandaler i bland annat USA, Europa och Australien har avlöst varandra.

”Som en svart mässa”

Men detta är första gången som en prelat på så hög nivå anklagas. Åtalet mot Pell är ett mycket hårt slag mot påve Franciskus, som har gått i bräschen för nolltolerans mot pedofili i synnerhet och sexuella övergrepp i allmänhet i den katolska kyrkan. Franciskus predikar ständigt om nolltolerans mot förgriparna och har jämfört övergrepp på barn med en svart mässa. Påven har också tillsatt en särskild kommission som arbetar med dessa frågor i Vatikanen.

Interna protester

Men mellan ord och handling är steget ofta långt, inte minst i Vatikanen. Påvar kommer och går, men den mäktiga vatikanbyråkratin består. En expert berättar att kardinalerna gör som de vill. De lyder inte Franciskus.

LÄS MER: Vatikanens ekonomischef anklagas för sexövergrepp

Vad gäller just antipedofilikommissionen, har den stött på motstånd inifrån. Två av medlemmarna, båda före detta offer för pedofilpräster, har avgått i protest. Enligt deras uppfattning saknas viljan att gå till botten med problemen innanför påvestatens murar.

Svagt försvarstal

Det försvarstal som George Pell höll i morse var förutsägbart och svagt. Pell har redan tidigare anklagats för att inte ha ingripit mot pedofiler i olika katolska skolor och institutioner i Australien. Som ärkebiskop i Melbourne utarbetade han också ett finansiellt ersättningsprogram till offren, på villkoret att de inte polisanmälde prästerna. De som antog Pells så kallade Melbourne Response, fick betydligt lägre ersättning än de som tog sina fall till domstol.

LÄS MER: Pedofilanklagade Pell bedyrar sin oskuld

Dessa frågor kom upp i Rom i februari 2016, när Pell förhördes av en statlig australiensisk utredningskommission. Förhöret var öppet för medierna och för de offer, eller överlevande som de kallar sig, som kommit från Australien för att närvara. Kardinalens försvar var inte övertygande.

Sitter kvar

2016 fyllde George Pell 75 år. Alla förväntade sig att han skulle avgå från sin tjänst eftersom 75 år är pensionsålder i Vatikanen. Det hade varit ett smidigt sätt för påve Franciskus att bli av med en medarbetare som vid det här laget förstör hans trovärdighet i kampen mot pedofili. Men Pell har suttit kvar och glömskan har gjort resten. Inte ens nu, när han åtalas, tar han ett steg tillbaka. Inte ens nu ber påven honom att avgå.

Ingen ska dömas ohörd, heter det. Franciskus har tidigare sagt om Pell att man inte kan bedöma hans fall utifrån medierna eller skvaller. ”När rättvisan har haft sin gång, ska jag tala.”

Förbluffande tolerans

Men Vatikanens pressmeddelande och tolerans med Pell är likväl förbluffande. Utredningskommissionens material om hans uppträdande som präst i Ballarat och ärkebiskop i Melbourne på 1970- respektive 1990-talen, är inte skvaller. I vilket annat respektabelt land i världen skulle en ekonomi- och finansministern kunna sitta kvar på sin post, med så graverande anklagelser riktade mot sig?

LÄS MER: Katolsk pedofilskandal skakar Australien

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.