Foto: TT

Förbud eller inte – slöjdebatten i Europa

Publicerad

Muslimska huvuddukar är en het fråga i många europeiska länder. SVT:s Friktion listar länderna där frågan varit som mest aktuell.

Frankrike

Frankrike var det första europeiska landet att förbjuda den heltäckande burkan och niqab, som endast lämnar en glipa för ögonen. Förbudet på allmänna platser infördes 2010. Ertappas en kvinna i burka eller niqab kan hon dömas till 150 euro i böter och tvingas gå en ”medborgarkurs”. Män som tvingar sin fru eller sina döttrar att bära burka eller niqab kan dömas 30.000 euro i böter och ett års fängelse.

Friktion

2014 togs förbudet upp av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, och där fick Frankrike stöd. Europadomstolen menade att förbudet inte stred mot religionsfriheten.

Belgien

I Belgien godkändes ett förbud mot heltäckande slöja i offentliga miljöer år 2011.

I september 2012 avslog landets högsta domstol en överklagan mot förbudet och slog då fast att förbudet inte kränkte de mänskliga rättigheterna.

Italien

Flera städer i Italien har lokala förbud mot huvudbonader där ansiktet täcks. Vissa borgmästare från partiet Lega Nord har också infört förbud mot så kallade burkinis, alltså heltäckande baddräkt.

Spanien

I storstaden Barcelona förbjöds kvinnor 2010 att bära burka och niqab i kommunala byggnader som dagis, bibliotek och marknader. Flera mindre städer har också röstat för ett förbud.

Schweiz

I Schweiz har ett par kantoner infört lokala slöjförbud, och ett nationellt förbud diskuteras i parlamentet i Bern.

Storbritannien

I Storbritannien finns inga förbud mot slöjor men sedan 2007 får skolor bestämma sina egna klädkoder. Nigel Farage, ledare för det invandringskritiska partiet Ukip, har sagt att slöjor används för att förtrycka kvinnor och även kallat dem ett potentiellt säkerhetshot.

Nederländerna

Nederländernas regering föreslog 2015 ett partiellt förbud mot att bära kläder som täcker ansiktet – som burka och niqab – på vissa offentliga platser som skolor, sjukhus och kollektivtrafik.

Inrikesministern Roland Plasterk sade efter beslutet att förbudet inte är religiöst motiverat utan att det tagits av säkerhetsskäl. Förbudet är tänkt att gälla även ansiktsmasker.

Om Friktion

I SVT:s nya utrikesprogram Friktion möter Sverige världen. I reportage och studiosamtal vänder och vrider Friktion på de utrikesfrågor som väcker engagemang och oro. Tisdagar 20.30 i SVT2 och på SVT Play. Diskutera programmet i sociala medier #friktion #svtnyheter. Tisdagen den 10:e maj handlar det om Europa och EU, som verkar mer splittrat än någonsin.

Hijab, niqab och burka

Hijab: En form av slöja som används för att täcka en persons hår, axlar och hals. I vissa fall lämnas en del hår synligt.

Niqab: En form av slöja som till skillnad från en hijab täcker hela ansiktet förutom ögonen.

Burka: Burkan är ett ytterplagg som täcker hela kroppen och ansiktet – inklusive ögonen. En form av tyggaller sitter över ögonen för att bäraren ska kunna se sin omgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friktion

Mer i ämnet