Oppositionen i Chile vill ställa president Sebastian Piñera inför riksrätt. Foto: TT

Första steg mot riksrätt för Chiles president

Publicerad

Oppositionen i Chile har tagit ett första steg för att ställa president Sebastian Piñera inför riksrätt. Skälet är presidentens kontroversiella försäljning av en koppargruva till en barndomsvän, som uppdagades i den så kallade Pandoraläckan i början av oktober.

Försäljningen ska ha skett genom ett bolag på Brittiska Jungfruöarna som Piñeras barn ägde, men som presidenten förnekar kännedom om.

Piñera använde ”sitt ämbete för sina personliga affärer”, sade parlamentsledamot Tomas Hirsch när han lade fram anklagelsepunkterna i den chilenska kongressens underhus. Det är det första steget för att ställa presidenten inför riksrätt, en process som kan ta flera veckor.

Genom de läckta så kallade Pandoradokumenten anklagas en rad sittande och före detta statschefer för att ha hemlighållit stora tillgångar i skatteparadis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.