Brasiliens expresident Lula da Silva talar till jublande anhängare efter att ha släppts ur fångenskapen i Curitba. Foto: Leo Correa /TT-AP

SVT:s Tigran Feiler: Frigivningen av Lula en politisk bomb

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s korrespondent Tigran Feiler förklarar vad det betyder att Brasiliens före detta president Lula da Silva släpps ur fängelset.

Varför friges Lula?

Han friges eftersom Högsta domstolen beslutat att det är oförenligt med konstitutionen att personer sätts i fängelse innan de uttömt alla legala möjligheter att överklaga. 

Vad betyder det för Brasilien?

Det här är en politisk bomb, därför att Lula da Silva är ju den politiker som har dominerat brasiliansk politik under de senaste 20 åren. Han är fortfarande väldigt älskad av många, framför allt många fattiga som fick det bättre under de åtta år han satt vid makten. Samtidigt finns det en annan del av befolkningen som avskyr Lula mer än allt annat, framför allt den sittande presidenten Jair Bolsonaros anhängare.

Frisläppandet får stor betydelse också för att den brasilianska oppositionen har varit förlamad efter Bolsonaros överraskande valseger förra året, och har saknat en naturlig ledargestalt. När Lula är ute kan han med sin politiska tyngd bli en rejäl motvikt till president Bolsonaro.

Vad händer nu?

Han har precis hållit ett kort anförande där han gått till angrepp mot rättsväsendet som, menar han, satt honom bakom lås och bom på felaktiga grunder. Han angrep också president Bolsonaro och visade att han absolut inte har några planer på att dra sig tillbaka och lugnt åldras.

Än så länge har det varit helt tyst från president Bolsonoro och det kan tyda på att han inte vet hur han ska agera. Men det finns redan initiativ i parlamentet att man vill försöka upphäva HD:s beslut, så man kan vänta sig en fortsatt juridisk dragkamp.

Men den stora frågan är om det rentav blir Lula mot Bolsonaro i nästa presidentval om tre år. Då lär det politiska läget bli ännu mer turbulent. Än så länge får han inte ställa upp av juridiska skäl, men det finns de som menar att HD:s beslut i förlängningen kan betyda att också det förbudet hävs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer