I Storbritannien börjar invånare bli trötta på de utdragna brexitförhandlingarna. I kväll hålls ytterligare ett toppmöte. Foto: TT/Tolga Akmen

Frågorna EU-ledarna måste ställa sig i kväll

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Då är det dags igen. Britterna har bett om att få skjuta fram brexit ytterligare en gång för att undvika att krascha ut ur unionen sent på fredag kväll. Återigen måste EU-ledarna samla sig i Bryssel till ett gemensamt svar. För att nå dit måste de 27 stats- och regeringscheferna ställa sig de här fyra frågorna.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

1. Är premiärminister Theresa Mays plan trovärdig?

Hemläxan hon fick från förra EU-toppmötet var att komma tillbaka senast den 11 april med en trovärdig plan för hur hon skulle få underhuset i London att rösta ja till skilsmässoavtalet som legat färdigt sedan november.

Brexit

För en vecka sedan inledde hon samtal med oppositionspartiet Labours partiledare Jeremy Corbyn för att med hans hjälp få stöd för avtalet. Hittills har inga framsteg rapporterats från samtalen.

Från Labours sida kommer istället klagomål om att regeringen ännu inte visat vilja att kompromissa, till exempel att öppna för en mjukare brexit där landet blir kvar i EU:s tullunion.

Om svaret är ja, gå vidare till fråga tre. Om svaret är nej så följer nästa fråga.

2. Har vi något val?

Även om man inte anser att Mays plan är trovärdig så är det just nu den enda planen som finns. Alternativet för EU-ledarna är att säga nej till att skjuta fram brexit en gång till och låta Storbritannien lämna unionen utan avtal på fredag.

Om svaret är ja så blir det avtalslöst utträde i övermorgon. Om svaret är nej så följer nästa fråga.

3. Hur länge ska vi skjuta fram brexit?

Det finns flera alternativ. Britterna själva har önskat den 30 juni. Toppmötets ordförande Donald Tusk tvivlar på att detta räcker. Han tror att en kort förlängning kommer att kräva ännu en förlängning, och därefter kanske ännu en. Därför föreslår han ett år, med möjlighet att avsluta tidigare ifall skilsmässoavtalet röstas igenom.

Tyskland tycker att upp till ett år låter okej. Frankrike tycker däremot att det är alldeles för långt och vill se en kortare förlängning. Under förra toppmötet enades ledarna om en tvåstegsraket, som öppnade för både en kort och en lång förlängning under vissa förutsättningar. Med flera olika viljor bland EU-ledarna i kväll kan en sådan kompromiss åter uppstå.

4. Vilka krav ska vi ställa på britterna under förlängningen?

Britterna måste förbereda sig redan nu på att hålla EU-val i slutet av maj. För om britterna skulle vara kvar tillfälligt efter valet måste landet vara representerat i EU-parlamentet precis som alla andra medlemsländer. Annars finns en risk att besluten som fattas där inte är giltiga.

Utöver detta kan EU-ledarna kräva att britterna beter sig som en medlem som är på väg ut ur klubben, och alltså inte tar strid i viktiga framtidsfrågor för EU.

Flera länder, bland annat Frankrike, tycker inte att britterna ska ha synpunkter på vem som blir ny ordförande i kommissionen eller hur unionens nya budget ska se ut.

Om EU-ledarna tillsammans kan svara på de här frågorna i kväll blir det sen upp till Theresa May att säga ja eller nej. Hennes parlament har visserligen stiftat en lag som tvingar henne att be om att skjuta fram brexit. Men hon är inte bunden att acceptera ett erbjudande med vilka villkor som helst.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brexit

Mer i ämnet