Motståndare till brexit demonstrerar utanför det brittiska parlamentet. På onsdag väntas EU ge besked om det brittiska EU-utträdet ska förlängas. Foto: Henry Nicholls/Reuters/TT

Uppgifter: EU överens om att förlänga brexit ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Ett utkast från EU tyder på att Storbritannien återigen får flytta fram datumet för brexit, enligt nyhetsbyrån Reuters. På onsdag ska EU komma med ett definitivt besked om slutdatumet. Ett krav väntas ställas på ett brittiskt deltagande i EU-valet.

Ett utkast från EU:s medlemsländer, inför onsdagens möte, tyder på att brexit skjuts upp ännu en gång, rapporterar Reuters. Men för att EU ska gå Storbritannien till mötes kan britterna tvingas delta i valet till Europaparlamentet.

På onsdag kommer EU att diskutera ett slutdatum för när Storbritannien senast måste ha lämnat, med eller utan ett avtal, den europeiska unionen. Enligt utkastet kommer en del krav ställas på britterna hur de väljer att hantera brexitfrågan framöver.

EU hotar bland annat med att kasta ut Storbritannien den 1 juni i år om landet inte lever upp till villkoren, enligt förslaget.

Tusk: ”Ge mer säkerhet”

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk uppmanar unionens ledare att tillåta Storbritannien att skjuta upp utträdet med upp till ett år. Han säger även att de senaste månadernas oenighet i det brittiska parlamentet inte tyder på att det kommer att kunna enas om ett utträdesavtal för den 30 juni, skriver AFP.

”Vad som är viktigt är att en längre uppskjutning skulle ge mer säkerhet och förutsägbarhet genom att ta bort hotet om ständigt skiftande datum”, skriver Tusk i ett uttalande.

Flera diplomater inom EU uppger för Reuters att Tusks förslag om att ge Storbritannien uppskov med 12 månader inte är särskilt troligt. I stället kommer utträdet förmodligen skjutas upp till slutet av juni eller som längst till slutet av året.

Mays föslag gick igenom

I morgon onsdag träffas de övriga 27 medlemsländerna för att ta ställning till slutdatumet.

Det brittiska parlamentet röstade på tisdagskvällen med stor majoritet igenom premiärministerns förslag att förlänga brexit-utträdet till den sista juni, med röstsiffrorna 422-ja och 110-nej, rapporterar The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet