Från arkivet: Uppmärksammade krigsbrottsdomar genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Rättsinstanser världen över utreder nu misstankar om krigsbrott efter Rysslands invasion av Ukraina. Om de går hela vägen till dom är det i så fall inte första gången ett krig slutar med långa fängelsestraff för högt uppsatta ledare.

Historiens kanske mest välkända krigsbrottsutredning är Nürnbergrättegångarna som inleddes efter andra världskrigets slut 1945. Förfarandet omnämns ofta som en föregångare till det system som etablerats för att utreda krigsbrott i dag, med FN och Internationella brottsdomstolen i Haag (ICC) som främsta instans.

Alla rättegångar om krigsbrott utspelar sig dock inte i ICC. Krigsbrottslingar har även straffats här i Sverige – och så sent som förra året kom en tysk dom som kastade nytt ljus på terrorsekten IS framfart i Irak.

Hör mer och se bilder från de uppmärksammade rättegångarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.