Stödet för Frankrikes president Emmanuel Macron är rekordlågt efter den senaste tidens våldsamma protester mot de planerade höjningarna på bensinskatten Foto: Gustavo Garello/AP/Pascal Rossignol/TT

Frankrike: Höjning av bränslepriser ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Inför proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer överger nu den franska regeringen helt planerna på höjd bränsleskatt. Regeringen och president Emmanuel Macron kan också tänka sig att göra en u-sväng om slopandet av höginkomstskatt.

Premiärminister Édouard Philippe säger att regeringen nu helt slopar planerna på en skattehöjning på bränsle.

– Regeringen är redo för dialog och visar det genom att denna skattehöjning har strukits från lagförslaget om statsbudget för 2019, säger Philippe i parlamentet.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Det är ytterligare en tvär omsvängning och en effekt av proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer. Det tidigare försöket – från tisdagen – av regeringen för att få protestvågen att sjunka undan innebar att höjningen skulle skjutas upp i sex månader, till halvårsskiftet nästa år.

Förslaget återkommer?

Édouard Philippe sade alltså att skattehöjningen strukits ur budgetförslaget. Han nämnde dock ingenting om huruvida den kan komma att återinföras under nästa års behandling av budgeten.

Gula västarnas protester har skakat Frankrike i flera veckor. Vägar och bränsledepåer har blockerats, hundratals personer har skadats och fyra har dött till följd av olyckor. I Paris urartade protesterna i upplopp i helgen, med brända bilar, plundrade butiker och hundratals skadade och gripna.

Macron och hans regering manade till lugn på onsdagen, samtidigt som protesterna fortsatte på olika håll runt om i landet.

– Det som står på spel är säkerheten för det franska folket och våra institutioner, säger Édouard Philippe.

”Inte korkade”

Situationen har pressat regeringen mycket svårt. Kretsen runt president Emmanuel Macron signalerar nu också att kan kanske kan justera planerna på slopad förmögenhetsskatt.

– Om något inte fungerar så är vi inte korkade, vi kommer att ändra det, säger regeringens talesperson Benjamin Griveaux till radiostationen RTL, även om han tillägger att det ”inte är på bordet just nu”.

Macron gick till val med löfte om att slopa just den skatten för att locka investerare till Frankrike. Gula västarna har dock krävt att skatten ska bibehållas, tillsammans med en höjd minimilön liksom sänkta priser på förorenande bränslen.

Regeringen meddelar också att planerade höjningar av priser på mat och el kommer att senareläggas.

Men det har i sin tur fått det största fackförbundet för lantbrukare, FNSEA, att utlysa ett antal strejker nästa vecka. Prishöjningarna på mat syftar till att öka böndernas inkomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet