Fredsavtal – eller en kapitulation?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vad det handlar om rent konkret i de förhandlingar mellan Ryssland/separatister och Ukraina som ska hållas i Vitrysslands huvudstad Minsk under eftermiddagen är hur mycket Ukraina ska förlora.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Ryssland kommer inte att gå med på att regeringen i Kiev får tillbaka kontrollen över sitt territorium. Och efter den ryskstödda offensiv som drogs igång för några veckor sedan har Ukrainas armé förlorat kontrollen över ytterligare områden i närheten av storstaden Donetsk.

Det bästa Ukraina kan hoppas på är att Ryssland gör bedömningen att ytterligare framryckningar för separatiststyrkorna skulle bli för kostsamma, räknat i pengar eller – mer troligt – räknat i hur mycket ett utvidgat krig skulle förvärra Rysslands internationella prestige. Att Ryssland skulle tvinga separatisterna att lämna delar av de områden som nyligen erövrats är möjligt, men knappast sannolikt.

Krimkonflikten

Ukraina har inte mycket att sätta emot

Ukraina har inte mycket att sätta emot. Ukrainska styrkor såg i augusti ut att vara på väg att besegra separatisterna militärt. Men framgångarna på slagfälten stoppades tvärt när Ryssland satte in stora förstärkningar. Om Ryssland har bestämt sig för att behålla kontrollen över valda delar av Ukraina så är president Putin uppenbarligen beredd att sätta in de militära resurser som krävs för det. Och Ukrainas president Petro Porosjenko vet att hans styrkor då är chanslösa.

Den enda åtgärd som skulle kunna få kriget i östra Ukraina att upphöra och i stället övergå i en inrikespolitisk dispyt  – tror jag – vore att med hjälp av internationella fredsbevarande styrkor återupprätta gränsen mellan Ryssland och Ukraina. Men president Putin agerar utifrån en styrkeposition och ser knappast någon anledning att släppa kontrollen över de tiotals mil av gränsen som ryska styrkor nu kontrollerar.

EU:s medlemsstater långt ifrån är eniga

Att EU:s medlemsstater långt ifrån är eniga i synen på Ryssland försvagar Ukrainas position ytterligare. Ryssland har erbjudit Greklands nya regering ekonomiskt stöd, knappast utan baktanke vad gäller EU:s sanktioner. Det räcker för Ryssland att ett enda EU-land röstar nej för att alla sanktioner ska upphöra.

Ryska företrädare sa i morse att chansen att ett fredsavtal ska nås idag är 70 procent, och att ”presidenterna inte reser till Minsk utan anledning”. Å andra sidan gäller ju redan formellt det tidigare fredsavtalet, som också träffades i Minsk. Det avtalet ledde bara till en kortvarig nedtrappning av striderna. Risken är att även om det blir ett avtal idag så kommer det också bara att ge ett tillfälligt andrum för Ukraina. För ett definitivt stopp på kriget krävs nog att Ukraina kapitulerar fullständigt och går med separatisterna och Rysslands samtliga krav.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krimkonflikten

Mer i ämnet