Gayaktivister attackerade vid protester i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Gayaktivister som protesterade utanför den ryska duman mot förslaget på den nya ryska antihomolagen attackerades av religiösa aktivister.

– Stämningen var väldigt hatisk och våldsam. Jag fick hela tiden springa undan själv för att inte bli nedmejad, säger SVT:s korrespondent Elin Jönsson, på plats i Moskva.

I dag antog det ryska parlamentet (1 röst emot och 388 för) en lag som förbjuder propaganda av homosexualitet. Lagen, som har mötts av hård internationell kritik, innebär att den som sprider information om trans-, bi-, och homosexualitet till minderåriga får böta mellan motsvarande tusen och en halv miljon kronor.

Ett fyrtiotal gayaktivister hade samlats utanför duman inför omröstningen för att demonstrera mot lagen när de attackerades av nationalister och ryskortodoxa troende.

– Det är onormalt, det är en synd, en allvarlig synd. Och sånt ska inte ske på rysk mark, sade motdemonstranten Andrej till SVT.

Polisen grep 18 gayaktivister

– De kastade ägg, färg, använde tårgas och ropade glåpord. Polisen stod helt passiv och bara iakttog allting. När de till slut ingrep valde de att gripa hbtq-aktivisterna, under motdemonstranternas applåder, säger SVT:s Elin Jönsson.

Totalt greps 18 aktivister.  

– Lagen innebär censur för medierna, att vi inte kan sprida information, vi kommer inte kunna arrangera evenemang eller skriva på våra bloggar. Vi kommer inte att kunna slåss för våra rättigheter, säger Jelena Kostjuschenko, som arrangerat hbtq-demonstrationen, till SVT.

”Homosexualitet ses som en sjukdom”

– Jag försökte fråga varför de inte grep angriparna. Då svarade han bara att han inte hade sett någonting, säger Elin Jönsson och fortsätter:

– Det här är typiskt för Ryssland. Lagförslaget är populärt och har stöd av den ryska befolkningen. Homosexualitet ses som en sjukdom här och homosexuella anses perversa och abnorma. Man tycker att de ska vara tysta och inte kräva några rättigheter. Gruppen är väldigt utsatta och många homosexuella har blivit utsatta för mordförsök.

Inte definierat vad som är propaganda

Om lagen antas är det oklart vad det innebär, eftersom rysk lag inte definierar vad homosexuell propaganda är. Lagen är redan antagen i ett tiotal regioner, bland annat Archangelsk, Rjazan, S:t Petersburg och Novosibirsk.

– De homosexuella jag pratat med upplever att de blir ännu mer diskriminerade i och med den nya lagen. Bara att skriva om homosexualitet blir olagligt om det här lagförslaget går igenom. Frågan är också vad propaganda är – får man ha en filmfestival på temat hbtq? Är det propaganda att hålla någon i handen på gatan? Ingen vet, säger Elin Jönsson.

* Lagen mot homosexuell propaganda har redan antagits i ett tiotal regioner i Ryssland, bland annat S:t Petersburg, Archangelsk, Rjazan och Novosibirsk.

* Förslaget att införa den på riksnivå var ett initiativ från Kreml-partiet Enade Ryssland men hade skjutits upp flera gånger.

* Premiärminister Dmitrij Medvedev sade nyligen i en tv-intervju att lagen inte behövs. Bland annat rysk-ortodoxa kyrkan har dock drivit på den.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet