– Det gick ett sus genom pressrummet när Donald Trump och Kimg Jong-Un skakade hand, säger SVT:s utrikesreporter Ulrika Bergsten som är på plats i Singapore. Foto: SVT/TT

”Gick ett sus genom pressrummet när ledarna skakade hand”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s utrikesreporter Ulrika Bergsten är på plats på Capella Hotel i Singapore där USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffas i dag på ett historiskt möte.

Hur har stämningen varit på plats?

– Det gick ett sus genom pressrummet när Donald Trump och Kimg Jong-Un skakade hand. Det var stort, det märktes. Den bilden är historisk, säger Ulrika Bergsten, SVT Nyheters utrikesreporter på plats i Singapore. 

Trump och Kim i Singapore

– Sedan var det också speciellt att få höra Kim Jong-Un prata inför media. Vi har aldrig hört honom prata med media. Han är så mytomspunnen på något vis. Men det är en mediabild han har börjat ändra på. Det såg vi till exempel när han tog en promenad i Singapore igår. Det är en helt ny bild av den koreanska ledaren. Det här är en ny profilering och troligtvis kommer vi få se mer av Kim Jong-Un i framtiden.

Vad har ledarna sagt än så länge?

– Vi vet inte så mycket mer än att Trump har varit trumpatorisk genom att säga att ledarna har en ”terrific relationship”, att det här känns väldigt bra samt ”I'm feeling great”.

– Kim Jong-Un har egentligen bara sagt att man har fått överkomma många hinder för att komma hit. Mer än så vet vi inte i nuläget om vad som sagts.

Vad kan vi vänta oss under dagen?

– Än så länge har vi inte fått några konkreta löften om att Kim Jong-Un ska avveckla Nordkoreas kärnvapen. Jag tror inte att man kommer komma fram till några konkreta förändringar än.

– Jag tror att man snarare kommer att komma fram till vilka ämnen man ska prata om i framtiden, och vilka gemensamma mål man ska ha. Håller de en gemensam presskonferens efter mötet har det en viss symbolik. Håller de en separat har det en annan.

En fråga som Trump nämnt flera gånger tidigare är en önskan om att få slut på det koreanska kriget, berättar Ulrika Bergsten.

– Då kan han påtala ett tydligt resultat när diskussionerna är avslutade. Det är även en fråga som självklart är viktig för många koreaner. Men som sagt tror jag inte vi ska förvänta oss jättemycket. Samtidigt har Donald Trump överraskat förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet