Google startar en krisfond för att hjälpa människor som drabbas av Donald Trumps inreseförbud. Foto: Virginia Mayo/TT

Google stöttar immigranter – startar fond

Uppdaterad
Publicerad

Som svar på president Donald Trumps inreseförbud till USA väljer Google att starta en humanitär fond för att stötta de drabbade, skriver Dagens Industri. Pengarna – ungefär 4 miljoner dollar – ska distribueras till fyra olika organisationer som arbetar för migranters rättigheter.

Google har anställda från hela världen – däribland människor som har inreseförbud i USA sedan president Donald Trump i slutet av förra veckan förbjudit inresor från sju muslimska länder.

Har kritiserat inreseförbudet

Google gick tidigt ut och kritiserade inreseförbudet, och nu har företaget valt att starta en humanitär krisfond för att hjälpa människor som drabbas, rapporterar DI.

Trumps inreseförbud

”Vi är bekymrade över ordern och alla förslag som kan skapa restriktioner för Google-anställda och deras familjer, och som kan skapa hinder för att talanger ska kunna komma till USA”, säger Google i ett uttalande, enligt USA Today.

Fond på flera miljoner

Fonden är på 2 miljoner dollar men kan bli dubbelt så stor, ungefär 35 miljoner svenska kronor, om företagets anställda matchar summan genom att skänka lika mycket. Pengarna ska distribueras till fyra olika organisationer som arbetar för migranters rättigheter, bland annat UNHCR, FN:s flyktingorgan. De övriga organisationerna är ACLU, ILRC och IRC.

Inreseförbudet undertecknades i fredags och innebär att människor som är födda eller bor i Syrien, Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen inte tillåts komma in i USA under de närmaste 90 dagar. Inte heller några flyktingar släpps in i landet under 120 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps inreseförbud

Mer i ämnet