En av Gula västarnas främsta mål går under förkortningen RIC och innebär att man vill få till en reform för ökad direktdemokrati, där medborgarna ska kunna folkomrösta med bindande resultat i flera – eller alla – politiska frågor. Foto: Christian Lutz/AP/TT & Raymond Roig/AFP/TT

Gula västarnas nya drag: Göra revolution genom bankomaterna

Uppdaterad
Publicerad

Revolutionen finns i ditt bankomatkort. Det är devisen inför lördagens ”nionde akt” hos Gula västarna i Frankrike. Den här gången vill de väcka regeringens uppmärksamhet genom att tömma bankerna på kontanter – i syfte att orsaka en ny finanskris.

Nio veckor sedan rörelsen drog igång lyfter demonstranterna som kallar sig Gula västarna fram ett nytt verktyg i sin kamp mot president Emmanuel Macron: sina bankomatkort.

Tanken är att medborgare runt om i Frankrike på lördagsmorgonen ska ta sig till bankomaterna och ta ut en stor summa kontanter, i syfte att skapa oro inom banksektorn och på längre sikt tömma bankerna på pengar, paralysera dem och skapa en mindre finanskris.

”Makten finns på era konton”

Slutmålet är att få den franska regeringen att gå ett par av Gula västarnas krav till mötes – att förändra skattelagstiftningen och reformera det demokratiska systemet.

– Er makt, den är pengarna ni har på era konton, konstaterar Maxime Nicolle, som blivit en av Gula västarnas mediala företrädare, i en direktsänd video på Facebook.

– 70 procent av befolkningen som tar ut så mycket de kan från sina konton, det kommer att skapa problem tror jag.

Svårt att få någon påverkan

Frågan är hur stor effekt den planerade aktionen faktiskt kommer att få. Flera ekonomiska experter som Le Monde talat med menar att ett antal faktorer står i vägen för en framgång för rörelsen.

För det första har de flesta bankomatkort i Frankrike en spärr på hur stora summor som kan tas ut på en gång (ofta kring 500 euro i veckan).

Vidare krävs en exceptionellt stor uppslutning för att en effekt ska bli kännbar. En annan person som lanserat idén inom rörelsen, Tahz San, räknar på att 200 000 ”gula västar” som tar ut 50 euro var innebär 10 miljoner euro mindre på bankerna. Den siffran kan jämföras med de 400 miljoner euro som vanligtvis tas ut ur franska bankomater – varje dag.

Den franska riksbanken har också en större summa kontanter undansparade för att avvärja kriser som den rörelsen nu vill uppnå.

Kan bli katalysator för allmän oro

Ändå ska ingenting uteslutas, menar vissa experter.

– Man ska inte underskatta rädslan som kan skapas hos småsparare som hör talas om detta. Man kan se samma beteende bland bilister som förväntar sig brist på bensin. De tar sig då i stort antal till mackarna och orsakar själva den brist de befarat, säger Christopher Dembick, makroekonomisk analytiker på danska Saxo Bank, till franska finansmagasinet Capital.

Nya protester på gatorna

Parallellt med bankaktionen väntas under lördagen också nya ”klassiska” demonstrationer, i Paris finanskvarter La Défense liksom i staden Bourges i centrala Frankrike.

De två demonstrationerna är inte samordnade och har planerats av olika förgrundsgestalter inom rörelsen, med olika syn på var en samling gör mest nytta. Uppdelningen har skapat viss förvirring och upprördhet och visar på rörelsens fortsatta brist på en tydlig samordning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gula västarna protesterar i Frankrike

Mer i ämnet