Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vakna, världen!” – hör rösterna inifrån Gaza. Foto: AP/REUTERS

Senaste nytt om Hamas och Israel

Svenskt miljonstöd till Gaza

Sveriges regering avsätter 120 miljoner kronor till arbetet mot hunger i Gaza, Ukraina och Sudan, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Pengarna kommer fördelas lika mellan länderna och görs via FN:s livsmedelsprogram (WFP). Beslutet togs när Cindy McCain, chef för WFP, var på besök i Stockholm tidigare i veckan.

- Vi ser med stor oro på varningarna om hungersnöd på flera håll i världen, inte minst i Gaza och Sudan,  säger bistånds- och utrikeshandelsministern Johan Forssell (M) i pressmeddelandet.

Pengarna är en del av regeringens stöd till WFP under 2024. Totala stödet är cirka 1,3 miljarder kronor.

Cindy McCain besökte även det kungliga slottet under tisdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Överblick

Palestinier lämnar flyktinglägret Jabalia i norra Gaza efter att kort ha återvänt för att kolla till sina hem, den 30 maj 2024.
Palestinier lämnar flyktinglägret Jabalia i norra Gaza efter att kort ha återvänt för att kolla till sina hem, den 30 maj 2024. Foto: Omar al-Qattaa/AFP/TT
Markerad händelse

Hamas: Släpper gisslan om Israel slutar kriga

Hamas har informerat medlare att de är beredda att nå ett "omfattande avtal" som inkluderar ett utbyte av israelisk gisslan och fångar om Israel stoppar sitt krig i Gaza. Det säger den terrorstämplade organisationen i ett uttalande på torsdagen.

"Hamas och de palestinska grupperna kommer inte att acceptera att vara en del av denna politik med ständiga förhandlingar trots aggression, dödande, belägring, svält och folkmord på vårt folk.", heter det i Hamas uttalande.

Pentagon: Alla pirens delar ska repareras i Ashdod

Alla delar av den tillfälliga piren utanför Gazas kust – som installerades för att underlätta leveranser av bistånd från hjälporganisationer – har flyttats till hamnen i israeliska Ashdod för reparation. Det rapporterar Pentagons biträdande pressekreterare Sabrina Singh i ett uttalande på torsdagen:

"Tidigare i dag tog IDF-ingenjörer bort den förankrade delen av Trident-piren från stranden, så från och med i eftermiddags har alla delar av piren flyttats till hamnen i Ashdod för ombyggnad och reparation".

Piren skadades på tisdagen på grund av en storm och hög sjö som fick en del av konstruktionen att separera.

Markerad händelse

FN-organet: Över 30 000 har flytt Rafah på två dagar

FN-organet för palestinska flyktingar, Unrwa att 32 000 palestinier har flytt från Rafah under de senaste två dagarna.

"Familjer letar efter säkerhet, men skada och förstörelse är deras enda horisont på Gazaremsan. Ingen plats är säker från ändlösa bombardement." skriver de i ett inlägg på X.

Unrwa: Inte fått brev om att utrymma lokaler

En talesperson för FN säger att ett brev som Israel påstås ha skickat till FN-organet för palestinska flyktingar (Unrwa) om att lämna sitt högkvarter i det ockuperade östra Jerusalem, inte har mottagits.

- Vi har sett rapporterna i media. Jag pratade med mina kollegor på Unrwa som inte har fått någonting, ingen officiell skriftlig kommunikation. De ser detta som den pågående trenden av trakasserier mot Unrwa, dess arbetare och anläggningar, säger FN:s talesperson Stephane Dujarric till reportrar enligt alJazeera.

Det var under gårdagen som bland annat The times of Israel rapporterade att den israeliska landmyndigheten (ILA) skickat ett beordrande brev till organet.

Markerad händelse

Israel återupptar matförsäljning i Gaza

Den israeliska militären har hävt ett förbud mot försäljning av livsmedel till Gaza från Israel och den ockuperade Västbanken. Detta med anledning av att den israeliska offensiven hindrar internationellt bistånd från att nå fram. Det rapporterar palestinska tjänstemän, affärsmän och internationella hjälparbetare enligt Reuters.

Militärens myndigheter gav grönt ljus till handlare i Gaza att återuppta sina inköp från israeliska och palestinska leverantörer av mat som färsk frukt, grönsaker och mejeriprodukter under den här månaden.

Pro-palestinska aktivister skingras vid universitet

Polisen har skingrat ett pro-palestinskt läger vid Wayne State University i Detroit, USA, och gripit minst 12 personer efter att deltagarna vägrat att lämna området. Det rapporterar The Detroit News.

Markerad händelse

Netanyahus parti svarar på oppositionens kritik

Det israeliska Likud-partiet, som leds av premiärminister Benjamin Netanyahu, har fördömt ett lagförslag som lagts fram av den israeliska oppositionsledaren Benny Gantz tidigare i dag.

Gantz parti kräver att landets parlament upplöses i ett försök att få till ett förtidsval. På det svarar Likud:

"Mitt i ett krig behöver Israel enhet och inte splittring".

I uttalandet tillägger partiet att en upplösning skulle gynna Hamas ledare Yahya Sinwar och verka som en kapitulation inför internationella påtryckningar. Det skulle även vara ett "dödligt slag mot ansträngningarna att befria gisslan" i Gaza.

Huthirörelsen i Jemen eskalerar aggressioner

Den Iranstödda huthirörelsen i Jemen meddelar att de kommer att fortsätta sina militära operationer och eskalera dem till stöd för palestinier i Israels krig i Gaza. Det sa gruppens ledare Abdul Malik al-Huthi i ett tv-sänt tal på torsdagen.

Gruppen har attackerat fartyg i Röda havet sedan november förra året, vilket tvingar exportörer att omdirigera last till längre och dyrare resor runt södra Afrika.

Huthi har dessutom utökat omfattningen av sina attacker till Indiska oceanen och har sagt att de även kommer att rikta in sig på fartyg på väg mot israeliska hamnar i Medelhavet.

Markerad händelse

Sloveniens regering godkänner palestinsk stat

Sloveniens regering har godkänt ett förslag om att erkänna en palestinsk stat, uppger landets premiärminister Robert Golob.

Förslaget har skickats till landets parlament, som kan komma att rösta om saken redan i nästa vecka.

Beslutet av Sloveniens regering kommer efter att Spanien, Norge och Irland erkänt en palestinsk stat för två dagar sedan. Något som har fördömts av Israel. Även den slovenska regeringens godkännande kritiserades av Israel under torsdagseftermiddagen.