Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Desperata förhållanden för personer på flykt i Gaza när avloppssystemen inte fungerar. Foto: UNITED NATIONS TELEVISION

Senaste nytt om Hamas och Israel

Hamas: Israeliskt förslag om vapenvila mottaget

Hamas säger sig ha mottagit Israels officiella svar i förhandlingarna om en möjlig framtida vapenvila, rapporterar Reuters.

- I dag har Hamas tagit emot det officiella svaret från de sionistiska ockupanterna angående rörelsens ståndpunkt, vilket levererades till de egyptiska och qatariska förhandlarna, säger Khalil al-Hayya, en av Hamas högsta ledare i Gaza, i ett uttalande under natten till lördag.

Han uppger att Hamas kommer att studera förslaget innan de lämnar in sitt svar.

Israel har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mellanösternanalytikern om det stoppade paketet

Den sortens bomber som enligt källor inkluderas i det pausade vapenpaketet från USA till Israel har använts mot mål i Gaza tidigare. Det säger Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren under SVT Aktuellt.

– De har orsakat enorm förödelse, säger Hammargren.

Att vapnen nu stoppas från att nå Israel är samtidigt av stor inrikespolitisk betydelse för Joe Biden, som den senaste tiden varit allt mer pressad i sin hantering av Gaza.

– Det finns en växande kritik inom det demokratiska partiet, säger Bitte Hammargren.

Hör mer från Mellanösternanalytikern i klippet ovan.

Tel Aviv ställer in prideparad - hedrar gisslan i stället

Den israeliska regeringen stoppar årets prideparad i Tel Aviv. I stället ska staden hålla ett evenemang för att hedra de som hålls som gisslan i Gaza av islamistiska Hamas.

– Det här är inte rätt tid att hålla festligheter, säger Tel Avivs borgmästare Ron Huldai.

Han hoppas att hyllningen till gisslan ska präglas av "stolthet, hopp och frihet".

Huldai lovar också att delar av budgeten tänkt för prideparaden ska gå till ett center för hbtq-personer i staden.

– Vi känner känner hela landets smärta, men vill samtidigt inte avbryta vår kamp för jämlikhet och frihet för alla och envar. Vi ses på prideparaden i juni 2025, säger han. (TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stora protester vid universitet i Amsterdam

Pro-palestinska demonstranter och poliser drabbade samman vid Amsterdams universitet. Demonstranterna krävde att universitetet klipper alla band till israeliska samarbetspartners.

169 personer ska ha frihetsberövats under den två dagar långa demonstrationen på universitetet, enligt Reuters.

Demonstranter barrikaderade sig med hjälp av skrivbord, staket och högar med gatustenar. På flera klipp syns hur polisen använt en grävmaskin för att ta sig igenom barrikader.

Vid 21-tiden rapporterade Reuters att polisen skingrat demonstranterna.

Barn bland de döda efter attack mot Gaza stad

Åtminstone åtta personer har dött efter en attack mot Gaza stad, rapporterar CNN med hänvisning till vittnen och läkare i staden.

Flera av dödsoffren är barn, enligt läkaren Amjad Ailawa på Al-Ahli Baptist-sjukhuset.

– Detta är Israels måltavlor, säger en man på platsen till CNN.

Israels militär har inte kommenterat uppgifterna i nuläget.

Markerad händelse

USA: Därför pausas en vapenleverans till Israel

USA bekräftar i dag att man pausar en omfattande vapenleverans till Israel. Anledningen är att man motsätter sig en israelisk markoperation i staden Rafah – där en miljon Gazabor sökt skydd, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

- Vi har varit väldigt tydliga ända från början med att Israel inte borde inleda en större attack i Rafah utan att ta hänsyn till och skydda de civila som befinner sig i stridsområdet. Efter att ha bedömt situationen, har vi har pausat en leverans av tunga vapen, sa Austin vid en utfrågning i senaten.

- Vi har inte tagit ett slutgiltigt beslut om hur vi ska gå vidare med leveransen, tillade han.

Hälsodepartement: Ny massgrav i hittad vid sjukhus

Sjukvårdsteam i Gaza säger att de har upptäckt en tredje massgrav med 49 kroppar på Al-Shifa-sjukhusets område, rapporterar det palestinska hälsodepartementet i Gaza

"Team från myndigheter hittar fortfarande ytterligare kroppar, och grävarbetet har inte avslutats", står det i uttalandet.

Enligt hälsodepartementet är det den sjunde massgraven som hittats på sjukhus i Gaza. SVT har tidigare skrivit om oklarheter kring flera massgravar som har hittats.

Myndigheter i Gaza rapporterar att de har hittat totalt 520 kroppar i de olika gravarna.

Oberoende nyhetskällor har inte kunnat bekräfta uppgifterna.

Markerad händelse

50 000 har lämnat Rafah senaste 48 timmarna

Cirka 50 000 människor har flytt Rafah i södra Gaza de senaste 48 timmarna, det uppger en ledande anställd vid Unrwa till CNN.

- Vi har sett dem åka till Khan Younis, det utvidgade humanitära området Al-Mawasi och Deir al-Balah, säger biträdande chefen för Unrwa-frågor i Gaza, Scott Anderson, till CNN.

Gazabor började lämna östra Rafah på måndagen efter att
Israels militär beordrade att "evakuera omedelbart" medan de genomför en militär operation i staden.

Gällande Al-Mawasi, säger Anderson att det redan finns över 400 000 människor som sökt skydd där.

Markerad händelse

WHO: Tre dagars bränsle kvar för sjukvården i söder

Det finns bara tillräckligt med bränsle för att driva sjukvården i södra Gaza i ytterligare tre dagar, rapporterar Världshälsoorganisationen, WHO, på onsdagen.

Man tillägger att en leverans av bränsle till regionen nekades under dagen.

- WHO har tidigare fyllt på vissa förnödenheter i lagerlokaler och sjukhus, men om inte mer bistånd kan föras in i Gaza, kan vi inte upprätthålla vårt livräddande stöd till sjukhusen, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus och tillägger att organisationen kommer att stanna kvar i området för att tillhandahålla sjukvård.

Enligt WHO har Abu Yousef Al Najjar-sjukhuset, ett av tre sjukhus i Rafah, tvingats tas ur drift. En del av dess utrustning har flyttats till fältsjukhus.

Uppgifter: Inga framsteg i samtalen om vapenvila

Israel ser inga tecken på några framsteg i samtalen om vapenvila med Hamas, men kommer att fortsätta ha en delegation av förhandlare på plats. Det uppger en person inom IDF för nyhetsbyrån Reuters.

Just nu pågår förhandlingar i Kairo där Egypten försöker medla fram ett avtal mellan parterna efter att helgens försök till att nå en uppgörelse misslyckades.

Markerad händelse

Unrwa: Ingen nödhjälp kommer in

Under morgonen har Israels militär (IDF) uppgett att man har öppnat gränsövergången Kerem Shalom igen. Samtidigt säger FN:s Unrwa att övergången fortfarande var stängd och att ingen nödhjälp släpptes in vid lunchtid på onsdagen.

I helgen dödades fyra israeliska soldater i en attack från Hamas nära gränsen. IDF valde då att stänga gränsen, och sedan dess har ingen nödhjälp släpps in via övergången enligt Unrwa.
Gränsövergången Kerem Shalom är där mest nödhjälp kommer in till Gaza. FN har tidigare larmat om att det råder fullt utvecklad svält i norra Gaza, och biståndsarbetare varnar för att situationen blir värre för varje dag.