Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Israel har genomfört flygangrepp, markinvasion och en skärpt blockad mot Gaza. SVT rapporterar live från kriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här återförenas 9-åriga Emily med sin pappa – efter att ha hållits som gisslan i 50 dagar. Foto: IDF

Senaste nytt om Hamas och Israel

Markstrider pågår inne i Gaza stad 

Israelisk militär har på tisdagen tagit sig in i Gaza stad och det pågår nu strider nära al-Shifasjukhuset. Det rapporterar Times of Israel.

Israel hävdar att Hamas har terrorister placerade i tunnlar under sjukhuset - något som Hamas vid upprepade tillfällen förnekat. Tusentals civila har de senaste veckorna sökt skydd på sjukhusområdet.

Den israeliska militären, IDF, har sedan måndagskvällen genomfört intensiva flyganfall mot Hamas-mål i området. IDF:s talesperson Daniel Hagari uppger att flera Hamas-befälhavare har dödats i nattens flyganfall och operationer.

Daniel Hagari säger att marktrupper nu "ökar trycket” på Gaza stad", Gazas största stad. IDF har sedan tidigare omringat staden.

Om tunnlarna säger Hagari att israeliska styrkor nu förstör alla tunnlar de stöter på med hjälp av "olika och varierande enheter".

Överblick

Markerad händelse

Israel: 30 palestinier släppta ur fängelset

De 30 palestinska fångar som förväntats släppas ur israeliskt fängelse under dagen har nu frigivits, meddelar den israeliska kriminalvården enligt nyhetsbyrån Reuters.

Detta efter att Hamas släppt sammanlagt 16 personer ur gisslan tidigare under kvällen.

Fångarna släpptes från fängelsen i bland annat Jerusalem och på den ockuperade Västbanken, uppgav israeliska kriminalvården i ett uttalande. Det ska enligt Qatar röra sig om 16 barn och 14 kvinnor.

Onsdagens fångutväxling blir den sjätte i rad mellan Israel och Hamas. Med bara några timmar kvar av den tillfälliga vapenvilan mellan parterna är det fortfarande oklart om pausen kommer att förlängas.

Två palestinska pojkar döda efter räd på västbanken

Två pojkar, åtta och 14 år gamla har skjutits till döds i staden Jenin på västbanken i dag. Det rapporterar BBC.

Det skedde under en räd som israeliska styrkor genomförde mot ett flyktingläger i staden i jakt på en terroristledare.

Den palestinska myndigheten uppger att pojkarna sköts till döds av israeliska styrkor. Israel säger deras soldater sköt tillbaka mot personer som kastat granater mot deras styrkor under insatsen.

Övervakningsbilder som den palestinska nyhetsbyrån Waifa först publicerade, och som flera andra medier även tagit del av, visar hur skott träffar pojkarna. Åttaåringen syns bli träffad medan han han springer från platsen. Vem som skjuter går inte att se i videon.

IDF har uppgett att de under insatsen dödade Muhammad Zubeidi en ledande medlem i Islamiska Jihad, samt en ytterligare senior terrorist. Men de har inte kommenterat pojkarna.

Läkare utan gränser, som är på plats, uppger att israeliska styrkor stoppade vårdpersonal från att ta sig in i området under insatsen och att två palestinier dog när ambulanserna inte kunde nå dem.

Ytterligare 14 ur gisslan släppta

Ytterligare tio israeler och fyra thailändska medborgare ur Hamas gisslan har släppts och med Röda korset nu tagits tillbaka till Israel. Det uppger både Hamas och den israeliska militären.

Tidigare i dag släpptes även två israeler med ryska medborgarskap som har varit tillfångatagna av Hamas.

Fångväxlingarna sker som en del av överenskommelsen om vapenvila mellan Hamas och Israel. Israel har sagt att 10 ur gisslan måste släppas varje dag för att vapenvilan ska förlängas en dag. Sent under onsdagskvällen är det fortfarande oklart om vapenvilan kommer förlängas till imorgon.

Invånarna i Gaza uppmanas av israel att lämna norra Gaza som de anser är en krigszon. Nu medan vapenvilan pågår så färdas många som varit kvar ner efter Gazaremsan.

På bilden ses en kvinna som vandrar söderut efter Salah Al Din, den huvudsakliga motorvägen i Gaza som går från den norra gränsen med Israel till gränspassagen i Rafah i söder.

Foto: EPA/TT
Markerad händelse

Israel: Två ur gisslan har släppts - 10 till väntas

Den israeliska militären säger att Hamas har påbörjat överlämnandet av 12 personer ur gisslan.

Enligt IDF har de två första personerna lämnats över till Röda korset och de har nu tagits till Israel. Det ska handla om två kvinnor med ryska medborgarskap.

Ytterligare 10 personer förväntas släppas av Hamas under kvällen.

Detta är den sjätte fångväxlingen som sker mellan Isreal och Hamas under den pågående vapenvilan.

De två kvinnorna som släppts under kvällen möttes av israeliska flaggor när de återvände. Foto: AFP/TT

Hamas säger att bebis i gisslan har dött - Familjen: Väntar på bekräftelse

Hamas påstår i ett uttalande att tre ur gisslan har dött i ett israeliskt bombanfall. Det ska handla om en israelisk mamma och hennes två barn som är en 10-månaders bebis och 4-årig pojke, rapporterar BBC.

Israels militär, IDF kommenterar i ett pressmeddelande att de utreder påståendet, att de står i kontakt med anhöriga och att "Hamas bär helt ansvaret för gisslan i Gazas säkerhet".

Nu har även familjen till de som påstås ha dött publicerat ett uttalande.

"Vi har nåtts av Hamas senaste påstående. Vi väntar på att informationen ska bekräftas och förhoppningsvis tillbakavisas av militären. Vi vill tacka invånarna i Israel för det stöd de har fått".

Markerad händelse

Egyptiska säkerhetskällor: Eldupphör kan förlängas ytterligare två dagar

Det tillfälliga eldupphöret i Gaza kan förlängas med ytterligare två dagar, utöver de sex dagar som redan har aviserats. Det uppger två egyptiska säkerhetskällor för nyhetsbyrån Reuters på onsdagen.

Det är i de pågående förhandlingarna om gisslan och fångutbyte mellan Israel och Hamas som frågan har aktualiserats.

Hur många personer som skulle frisläppas under de ytterligare två dagarna förs det ännu diskussioner om, enligt Reuters. Samtalen avseende civila uppges gå framåt, däremot är det ännu oklarheter gällande de israeliska militärer som har tillfångatagits.

En rad med israeliska militärfordon står längs en väg i flyktinglägret Jenin på den ockuperade Västbanken. Israels militär, IDF, genomförde på onsdagen en omfattande räd mot lägret. Enligt palestinska myndigheter har israeliska styrkor gripit 35 palestinier på Västbanken det senaste dygnet. Totalt ska över 3 300 ha gripits sedan den 7 oktober.

Militärfordon står uppradade vid flyktinglägret Jenin.
Foto: Zain Jaafar/AFP/TT
Markerad händelse

Israel: 161 personer hålls som gisslan

Eylon Levy, talesperson för regeringen i Israel, hävdar att 161 personer fortfarande hålls som gisslan av Hamas, rapporterar CNN.

Av de 161 personerna uppges fyra vara under 18 år och ytterligare fyra är 18 eller 19 år. Tio personer ska vara över 75 år.

Hamas har än så länge släppt totalt 86 personer ur gisslan.

På onsdagen ska ytterligare en utväxling av gisslan och fångar äga rum mellan Hamas och Israel.

Källor: Hamas kan börja släppa män och militärpersonal

Hamas kan börja släppa män och militärpersonal ur gisslan i vad som beskrivs för en "ny fas" i det tillfälliga eldupphöret mellan Israel och Hamas, rapporterar Sky News med hänvisning till källor.

Än så länge har Hamas bara släppt kvinnor och barn, bortsett från en rysk-israelisk man.

CIA och Israels underrättelsetjänst Mossad ska på tisdagen ha träffat Qatars premiärminister för att diskutera vad som skulle krävas för en mer långvarig vapenvila, uppger en källa för Sky News.

Senaste om: Krig mellan Israel och Hamas