Live

Senaste nytt om kriget i Gaza och upptrappningen i Mellanöstern

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis. Foto: reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Norge fortsätter att finansiera Unrwa

Norges FN-ambassadör Merete Fjeld Brattested uppger att Norge kommer att fortsätta skicka bistånd till det palestinska FN-organet Unrwa.

Detta efter att flera länder, inklusive Sverige, pausat sitt stöd efter att Israel bland annat anklagat tolv Unrwa-anställda för att ha deltagit i Hamas attacker den 7 oktober.

”Norge har beslutat att fortsätta sin finansiering. Miljontals människors behov kan inte sättas åt sidan på grund av den påstådda inblandningen av ett litet antal Unrwa-personal", säger Merete Fjeld Brattested i ett uttalande.

Hon uppmanar samtidigt andra länder att reflektera över de större konsekvenserna av att dra in stödet i en tid av "extrem humanitär nöd."

FN:s Unrwa är det största biståndsorganet i Gaza och delar ut runt 80 procent av all nödhjälp som kommer in i landet.

Hör om bakgrunden till de indragna stöden i videon.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Familjen bor i ruinerna av sitt hem: "Spillror utan väggar"

Efter fem månader har Sahar Omran återvänt med sina fyra barn till vad som en gång var deras hem i Khan Younis.

Den här gången är inte hennes man med och hennes barn har glömt hur man är barn. De leker inte. De samlar vatten, mat och träbitar.

- Jag är tillbaka i förstörelsen, i min familjs hem, säger hon.

- Mitt hem som reducerats till spillror utan väggar. Men jag är ändå bekväm här. Det är mitt hem, där jag föddes.

Snälla PS • Skicka alla era journalister till Gaza, snälla gör det.

Hej,

tyvärr släpps utländska journalister fortfarande inte in i Gaza.

Några få journalister har varit inbäddade med militären, och CNN har som enda nyhetsmedium fått skicka in ett eget team under några timmar, det var i mitten av december.

Så här har SVT:s vice vd Anne Lagerkrantz skrivit om detta tidigare:
"Konflikten är svår att bevaka eftersom Gaza är helt stängt. Utgivarna har ställt sig bakom kravet från internationella medieorganisationer att få tillträde till Gaza (Utgivarna backar krav på Israel och Egypten: Släpp in oss i Gaza | Journalisten). Oberoende ögon och öron behövs för att skildra vardagen."

Vi hoppas att denna situation förändras framöver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Läkaren i Gaza: Människor måste kunna hitta oss

Läkare Utan Gränser återupptar sin verksamhet på Nasser-sjukhuset i Khan Younis. Samtidigt uppger FN att 800 000 människor har "tvingats fly" från en israelisk attack mot Hamas-militanter i staden Rafah.

Bistånd börjar sakta att nå Gaza, men att återuppbygga nödvändiga verksamheter är svårt.

- Det är alltid svårt att evakuera eller att öppna ett sjukhus igen, säger Aurélie Godard, ansvarig för Läkare utan Gränser i Gaza.

- Först och främst är det svårt för patienterna eftersom de behöver veta var de kan hitta oss, vilka tjänster och vilken vård som finns tillgänglig och var de finns. Det förändras tyvärr från dag till dag i Gaza.

Markerad händelse

Gaza: Fler än 30 döda i attack mot flyktingläger

Fler än 30 personer har dödats och ytterligare 20 har skadats då Israel bombat ett bostadshus i centrala Gaza, enligt uppgift från ett sjukhus i det krigshärjade och Hamasstyrda området.

Huset låg i det formella flyktinglägret Nuseirat i centrala Gaza. Enligt vittnesuppgifter skedde anfallet vid klockan tre på natten, lokal tid.

Det palestinska nyhetsorganet Wafa skriver att en sökinsats ännu pågår i de rasmassor som återstår av huset, samt att flera av de skadade är barn.

Sedan Israel inledde en militär operation mot Rafah har nya strider blossat upp längre norrut. Markstrider och flyganfall har skett i och kring bland annat Nuseirat.

(TT)

Rök stiger från centrala Gaza efter ett israeliskt flyganfall som skedde under dagen på lördagen. Foto: AFP/TT

MR-grupp: Sårade i Rafah får ingen vård

Stängningen av gränsövergången i Rafah slår hårt mot tusentals palestinier i behov av medicinsk vård. Det skriver den Geneve-baserade människorättsgruppen Euro-Med Human Rights Monitor i ett uttalande.

Enligt gruppen handlar det om över 11 000 sårade, mer än 10 000 cancerpatienter och minst 2 000 patienter med andra sjukdomar som skulle ha fått vård utanför Gazaremsan om gränsövergången varit öppen.

Gränsövergången mot Egypten har varit stängd sedan Israel inledde markinsatsen i Rafah den 7 maj. Israel och Egypten har beskyllt varandra för att gränsövergången inte har kunnat öppnas.

Gränsövergången i Rafah. Foto: EPA

Iran bekräftar samtal med USA

Iran bekräftar att företrädare för landet höll indirekta samtal med amerikanska representanter i Oman tidigare i veckan. Det rapporterar den iranska nyhetsbyrån Irna enligt al-Jazeera.

Irans FN-delegation uppger enligt Irna att det handlar om "en pågående process" och att samtalen varken är de första eller de sista.

Enligt tidigare uppgifter till nyhetssajten Axios var de indirekta samtalen de första mellan länderna sedan i januari.

I april sände Iran över 300 missiler och drönare mot Israel som svar på en attack som dödade två iranska generaler i Syrien. Det var den första iranska direktattacken mot Israel.

USA:s säkerhetsrådgivare i Saudiarabien

Saudiarabiens starke man, kronprins Mohammed bin Salman, har tagit emot USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i staden Dhahran. Det rapporterar den statliga saudiska nyhetsbyrån enligt Reuters.

Ännu finns inga uppgifter om vad som sades under mötet. Innan Sullivan lämnade USA uppgav en talesperson för Vita huset att han skulle ta upp "bilaterala och regionala frågor", inklusive kriget i Gazaremsan,

Sullivan ska under söndagen träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Han väntas då upprepa USA:s uppmaning till begränsade och riktade åtgärder mot Hamas i södra Gazaremsan i stället för en storskalig invasion, enligt Reuters.

En grupp människor trängs vid en lastbil och plockar kartonger från den.
Gazabor hämtar matpaket från en lastbil med nödhjälp som anlänt via piren som USA byggt vid kusten. Foto: AFP
Markerad händelse

Netanyahu avfärdar Gantz ultimatum

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger nej till oppositionsledaren Benny Gantz krav på en sexpunktsplan för vad som ska hända i Gaza efter kriget, trots att Gantz hotat att lämna krigskabinettet om han inte planen antas.

"Gantz villkor skulle innebära ett slut på kriget, övergivandet av merparten av gisslan, Hamas fortsatta existens och en palestinsk stat", skriver kansliet enligt CNN.

Gantz sa tidigare på lördagen att han kommer att lämna krigskabinettet om inte Netanyahu går med på planen inom tre veckor.

Netanahu behöver inte Gantz stöd för att få majoritet i parlamentet, men ett avhopp skulle skada bilden av nationell enighet i kris.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stor vrede när tusentals samlas i Tel Aviv

Under fredagen samlades tusentals i Tel Aviv för att demonstrera mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Israels regering och hur de för kriget i Gaza.

– Alla här vill att regeringen ska nå en överenskommelse med Hamas för att de ska få hem den israeliska gisslan i Gaza, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid på plats i Tel Aviv.

Hör Samir Abu Eid på plats bland demonstranterna i Tel Aviv.