Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fembarnsmamman Ikram återvände till Khan Younis i Gaza: ”Det är en skräckgrotta”. Foto: Reuters

Senaste nytt om Hamas och Israel

Israel: Kan ställa in Rafah-offensiven om gisslan släpps

Om Hamas släpper de israeliska gisslan som fortfarande hålls kvar i Gaza sedan attacken den 7 oktober kan Israel avblåsa den stundande markoffensiven mot staden Rafah.

Det uppger landets utrikesminister Israel Katz i en intervju med den israeliska tv-kanalen Keshet 12 på lördagen, rapporterar Reuters.

- Om en överenskommelse nås kommer vi att ställa in offensiven, säger han.

Katz säger att frigivningen av gisslan är regeringens högsta prioritet.

Hamas ser just nu över ett nytt israeliskt förslag om vapenvila.

Överblick

Vita huset: Väntar fortfarande på Hamas-svar

Terrorstämplade Hamas har ännu inte svarat på förslaget om vapenvila i Gaza, som USA:s president Joe Biden presenterade förra veckan. Det säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till reportrar, rapporterar AP.

– Bollen ligger hos Hamas, säger han.
Viss förvirring har ägt rum sedan Biden presenterade förslaget som israeliskt, samtidigt som beskeden från Israel har varit tvetydiga om var man egentligen står.
Medlaren Qatars talesperson Majed al-Ansari uppgav på tisdagen att man väntade på ett tydligt israeliskt ställningstagande, som gäller för hela regeringen.

Markerad händelse

Israel köper stridsflygplan av USA

Israel har undertecknat ett avtal med USA om att köpa en tredje skvadron av stridsflygplan av typen F-35, som tillverkas av Lockheed Martin.

Det israeliska försvarsdepartementet uppger att man köper 25 stridsflygplan i en affär värd 3 miljarder dollar, motsvarande drygt 31 miljarder kronor.

Stridsflygplanen börjar att levereras från 2028 under tre till fem år och höjer antalet F-35:or i Israels flygvapen till 75 stycken.

Stridsflygplan
Stridsflygplan av typen F-35. Foto: Victor R. Caivano/AP
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Slovenien erkänner staten Palestina

Sloveniens parlament har röstat för att godkänna en palestinsk stat – och trotsar oppositionens förslag om att skjuta upp omröstningen.

Sloveniens regering godkände förslaget i förra veckan, men behövde även godkännas av parlamentet – vilket skedde i en omröstning på tisdagskvällen.

Det slovenska beskedet kommer kort efter det att Spanien, Norge och Irland erkänt en palestinsk stat, beslut som fördömts av Israel.

Hör SVT: s utrikesreporter Stina Blomgren om varför flera europeiska länder väljer att erkänna Palestina som stat.

Markerad händelse

CIA-chefen till Mellanöstern

CIA-chefen William Burns och Vita Husets Mellanösternsändebud Brett McGurk har rest till Mellanöstern för samtal i Doha och Kairo kring Joe Bidens aktuella förslag till vapenvila i Gaza. Det rapporterar The Times of Israel.

I telefonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har den franske presidenten Emmanuel Macron framfört Frankrikes hållning om Gazas framtid.

"Gaza måste var en fullvärdig del av en framtida palestinsk stat och ett omstöpt palestinskt styre måste med hjälp av det internationella samfundet sköta styret", sade Macron enligt ett uttalande från Élysée-palatset.

Markerad händelse

Hamas: Vi väntar på "tydligt" Israel-besked

Hamas går inte med på avtal om vapenvila om inte Israel lämnar ett "tydligt" besked om hur ett permanent stopp på striderna och ett tillbakadragande från Gaza ska ske.

Det sa Osama Hamdan, företrädare för den terrorstämplade gruppen på tisdagen, uppger Reuters.

USA:s president Joe Biden lämnade under fredagen ett förslag till vapenvila i tre faser.

- Israel vill bara ha en fas där man återfår gisslan. Sedan återupptar man sin aggression och fortsätter kriget mot vårt folk, sa Hamdan.

- Vi ber de israeliska ockupanterna att ge medlarna ett tydligt ställningstagande för en permanent vapenvila och ett
fullständigt tillbakadragande.

Markerad händelse

Qatar: Båda måste svara om vapenvila

Varken Israel eller Hamas har kommit med något tydligt och definitivt svar om en vapenvila i Gazakriget. Det säger medlaren Qatar, som uppmanar i synnerhet Israel att sätta ned foten.

-Vi väntar på ett tydligt israeliskt ställningstagande, som gäller för hela regeringen, efter USA:s Gazaförslag, säger Qatars UD-talesman Majed al-Ansari enligt nyhetsbyråer.

Även från palestinska Hamas är signalerna grumliga – via Egypten har den terrorstämplade rörelsen hälsat att man ser "positivt" på förslagen, men inte tydligt sagt att man är redo att sluta ett avtal.

WCK: Levererat över 50 miljoner måltider

Hjälporganisationen World Central Kitchen (WCK) säger på tisdagen att de levererat över 50 miljoner måltider i Gaza. Det efter att ha avbrutit sin verksamhet tidigare i april när sju arbetare från organisationen dödades i ett israelisk flyganfall, rapporterar Reuters.

WCK säger även att de har två storkök i gång och över 65 mindre kök utspridda i Gaza.

– Vi försöker alltid expandera så mycket som möjligt, säger John Torpey, organisationens aktiveringschef i Mellanöstern.

FN: "Aldrig tidigare skådad blodutgjutelse"

Människor på ockuperade Västbanken utsätts för en "aldrig tidigare skådad blodutgjutelse". Det säger Volker Türk, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter i ett uttalande där han uppmanar till ett stopp på våldet.

– Som om de tragiska händelserna i Israel och sedan Gaza under de senaste åtta månaderna inte vore nog, säger Türk.

Enligt Türk har israeliska säkerhetsstyrkor ofta använt dödligt våld "som en första utväg" i området.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter uppger att 505 palestinier dödats på Västbanken sedan den 7 oktober.

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter Volker Türk.
FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter Volker Türk. Foto: Epa/Salvatore Di Nolfi
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bränder i norra Israel efter Hizbollah-attacker

Norra Israel har drabbats av bränder efter attacker från
den libanesiska milisgruppen Hizbollah, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Sedan tidigare har israeler som bor nära gränsen till Libanon evakuerats på grund av striderna.

Israeliska försvarsmakten har bistått räddningstjänsten med bland annat utrustning och personal för att bekämpa bränderna, uppger de på Telegram.

De skriver också att bränderna är under kontroll och att det i nuläget inte finns någon risk för människoliv.

Se hur bränderna sprider sig i norra Israel i videon ovan.

Markerad händelse

Biden: Israel redo att gå vidare med förslaget

Israel är redo att gå vidare med det förslag om en permanent vapenvila som USA:s presidents Joe Biden presenterade i fredags, enligt ett uttalande från Vita huset.

Det är i ett samtal med Qatars ledare, emir Tanim bin Hamad al-Thani, som Biden bekräftar uppgifterna.

Biden sa också att terrorgruppen Hamas nu är det enda hindret för att en vapenvila införs.

Israel har själva inte uttalat sig kring hur de ställer sig till förslaget. Premiärminister Netanyahu sa dock kort efter att förslaget presenterats att Israel inte kommer att avsluta kriget innan Hamas är besegrade och alla gisslan släppta.

USA:s president Joe Biden står vid ett talarpodium.
I fredags presenterade Joe Biden ett förslag som skulle innebära en permanent vapenvila i kriget i Gaza. Foto: Michael Reynolds/EPA Pool/TT.