Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vakna, världen!” – hör rösterna inifrån Gaza. Foto: AP/REUTERS

Senaste nytt om Hamas och Israel

Möjligt svar från Hamas idag om vapenvila

Hamas svar om en vapenvila i Gazakriget kan komma redan i dag när Hamas delegation anländer till Egyptens huvudstad Kairo.

- Atmosfären är positiv, om det inte kommer nya israeliska hinder, säger en Hamaskälla till nyhetsbyrån AFP.

Det som ligger på bordet just nu är ett israeliskt förslag om villkoren för att lägga ner vapnen och Hamas har, enligt källan till AFP, inga större invändningar mot innehållet i Israels förslag.

Samtidigt varnar Israel för att detta är "sista chansen" innan en stor offensiv inleds mot Rafah.

Överblick

Israel använde USA-tillverkade bomber i tältlägerattack

Bomber som användes i Israels attack mot ett tältläger i Rafah i söndags tillverkades i USA, enligt The New York Times och CNN.

Det visar analyser av en video från platsen som har granskats av experter.

Bomben har identifierats att vara av slaget GBU-39, ett precisionsvapen för markmål tillverkat av Boeing.

Amerikanska tjänstemän har pressat Israel att använda mer av denna typ av bomber, som de säger kan minska antalet civila offer, enligt NYT.

Sven • Hej! Vad är egentligen skillnaden mellan Gazaremsan och Västbanken? Ligger inte Gaza i Västbanken?

Hej Sven.
Gaza ligger inte på Västbanken.

De palestinska områdena innefattar Västbanken, som delvis styrs av den palestinska myndigheten och av partiet Fatah samt Gaza där terrorstämplade Hamas styr.

Fatah är internationellt erkänt som Palestinas lagliga representant.

Här kan du läsa mer om varför styret av de palestinska områdena är uppdelat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s utrikesreporter om mötet i FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd var i möte under tisdagskvällen med anledning av attacken mot Rafah.

- Algeriets FN:s ambassadör säger att man snabbt vill driva igenom en resolution för att få stopp på striderna, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

Internationella Röda Korset uppmanar till vapenvila

Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) uppmanar till eldupphör och obehindrat humanitärt tillträde till Gazaremsan.

”Vi behöver desperat en politisk lösning som gör att vi kan få ett eldupphör för att få in hjälp”, sade IFRC:s ordförande Kate Forbes till Reuters.

Hon säger att organisationen är redo att göra skillnad men att de måste få tillgång till Gaza.

IFRC är ett nätverk som samordnar 191 organisationer som arbetar med katastrofer och krig, till exempel Röda halvmånen som bland annat bar ambulanspersonal i Gaza.

Markerad händelse

Paus i leverans när flytande piren skadats

Den flytande piren som använts för att leverera förnödenheter från havet in till Gaza har skadats av svår sjögång.

Nu pausas leveranserna tills problemet är löst.

– Ombyggnaden och reparationen av piren kommer att ta minst en vecka, säger Sabrina Singh, Pentagons biträdande talesperson.

Efter reparationerna kommer den att flyttas tillbaka och förankras på nytt, enligt Singh.

Bild ovanifrån av den flytande piren utanför Gaza
Den flytande piren utanför Gaza när den var nybyggd. Foto: CENTCOM
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

USA: Ändrar inte hållning gentemot Israel

Vita Huset har ingen avsikt för att ändra sin hållning gentemot Israel, även om de ser med oro på situationen i Rafah. Det säger John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd, på en presskonferens. Han menar också att det inte är något de blundar för.

Samtidigt har försvarsminister Lloud Austin haft “direkta och uppriktiga” samtal med Israels regering, rapporterar TT.

– Vi tar självklart det som inträffade under helgen på allvar. Vi har alla sett bilderna, de är fruktansvärda, säger Pentagons biträdande talesperson Sabrina Singh.

Haleys text på bomben: "Gör slut på dem!"

Den före detta republikanska presidentkandidaten i USA, Nikki Haley, besökte under måndagen platser i Israel där Hamas utförde terrorattacken den 7 oktober.

Haley anser att den senaste tidens erkännande av palestinsk stat och påtryckningarna för att stoppa kriget "bara har uppmuntrat" Hamas. "Och när Israels vänner backar, så tar terroristerna deras plats", säger Haley.

Under ett besök vid en militärpostering skev Haley ett meddelande på en artillerigranat. ”Gör slut på dem! USA älskar Israel”.

Nicky Haley skriver på en israelisk bomb "Gör slut på dem! USA älskar Israel”.
Haley visades runt av Knessetledamoten och den före detta Israeliska FN-ambassadören Danny Danon som publicerade bilden ovan på plattformen X.
Markerad händelse

Kristersson (M): Stridsvagnar i Rafah "oroande"

Det är mycket oroande att Israel under dagen gått in med stridsvagnar i Rafahs stadskärna, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i ett inlägg på X under tisdagskvällen.

"Vi är många som ser stora risker för ytterligare civila dödsfall, som vid söndagens attack vid ett tältläger", fortsätter Kristersson.

"Sverige och EU förväntar sig att Israel följer Internationella domstolens beslut och avbryter offensiven i Rafah för att skydda civila."

I fredags beordrade Internationella domstolen i Haag (ICJ) Israel att stoppa sin militära offensiv i Rafah.

Markerad händelse

Israelisk militär förnekar attack i Al-Mawasi

Den israeliska militären förnekade att de utfört en attack mot området Al-Mawasi i Gaza på tisdagen. Det skriver IDF i ett uttalande på Telegram vid 18-tiden på tisdagskvällen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter: Markoffensiven utvidgas

Israel uppges under tisdagen ha angripit ännu ett tältläger i Rafah i södra Gaza. Allt tyder nu på att markoffensiven i Rafah ser ut att utvidgas, säger SVT:s reporter Stina Blomgren i SVT:s direktsändning.

- Det kommer bilder och rapporter från ögonvittnen om att stridsvagnar ska tagit kontroll över en rondell i stadens hjärta, bara 500 meter från gränsen mot Egypten.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att striderna kommer fortsätta tills Hamas utplånas. Hör Stina Blomgren svara på vad Israelerna själva säger om flygräderna de senaste dagarna.