Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se svenske Hamlet Talje Willoughby berätta om kvällens händelser i videon ovan. Foto: SVT Nyheter/Lee Jin-man/AP

Hamlet, 26 om katastrofen i Seoul: ”Jag fattade först inte om folk skämtade”

Uppdaterad
Publicerad

Hamlet Talje Willoughby från Göteborg befann sig på en bar i närheten av nöjeskvarter Itaewon i Seoul, när han och hans vänner plötsligt började få meddelanden och videoklipp på chockade, skadade och döda människor.

– Det var en chock, vi förstod först inte vad som hände, men sen insåg vi att vi också måste ta oss härifrån, säger han till SVT Nyheter kort efter tragedin.

Hamlet Talje Willoughby är modell från Göteborg och flyttade till Seoul för bara tre veckor sedan. Under lördagen skulle han fira Halloween med sina vänner och satt på en bar i nöjeskvarter Itaewon, Seoul, när stämningen snabbt ändrades – och folk började gripas av panik.

– Jag visste inte om de skämtade, för det var ju Halloween och så många hade klätt ut sig. Men så började man få videos i olika gruppchatter där folk försökte få liv i människor som låg medvetslösa på gatan. Då fattade man att det var på allvar, säger han.

Trängselkatastrofen i Seoul

”Låg kroppar överallt”

Det var vid 12-tiden lokal tid, som Hamlet och vännerna började få varningsmeddelanden från myndigheterna om att alla som befann sig i Itaewon skulle evakueras, och lämna gatorna för att släppa fram ambulanser och brandkårar.

Han och vännerna blev chockade och försökte ta sig därifrån, berättar han. Hamlet bor bara tio minuter bort, så han bestämde sig för att promenerar hem.

– Jag såg kanske 50, 60 livlösa kroppar på gatan. Polisen spärrade av hela området, men vi behövde ju promenera förbi, säger han.

– Jag hade aldrig tidigare sett en död kropp, och så låg det överallt kroppar på gatan.

Se svenske Hamlet Talje Willoughby berätta om kvällens händelser i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trängselkatastrofen i Seoul

Mer i ämnet