Vitalij Klitjko, ukrainsk fd världsmästare i boxning och populär politiker. Foto: SVT

Han är EU:s favorit i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare världsmästaren i tungviktsboxning Vitalij Klitjko är en ukrainsk politiker som backas upp av EU. Han är också mycket populär i sitt hemland.

Även om oppositionen i Ukraina är splittrad verkar det finnas en ledare som kan samla massorna. Ukraina är ett land i akut ekonomisk kris och med stora politiska motsättningar. De senaste veckorna har den politiska striden förts ut på Kievs gator. Vitalij Klitjko manar alla till besinning.

Ukraina står och väger mellan öst och väst, mellan ryska påtryckningar och EU:s löften om en bättre framtid. Oavsett vem som vinner striden just nu så står det klart att president Viktor Janukovytj har en stark motståndare i Vitalij Klitjko.

Krimkonflikten

Han är oerhört populär i Ukraina. Han anses ärlig, obesmittad av korruption. Anklagelser som annars klibbar fast vid det ukrainska ledarskapet – Viktor Janukovytj och även den fängslade politikern Julia Tymosjenko.

– Vi tillhör Europa, inte bara geografiskt utan även historiskt och mentalt, säger Klitjko.

Han är EU:s och Tysklands favorit. De hoppas han ska ena oppositionen och ta makten i Ukraina. Klitjko backas upp och till och med coachas av EU. Inte minst Tyskland har aktivt tränat sin kandidat, enligt Der Spiegel.

Tyskland och EU vill minska Rysslands inflytande i Ukraina. Särskilt Angela Merkel uppges vilja sätta stopp för Vladimir Putins stormaktsplaner.

Klitjko siktar in sig på presidentvalet 2015 och då kommer han att ge Viktor Janukovytj – om denne inte tvingats bort innan dess – en hård fight.

– En sak vet jag bättre än alla andra. Man måste kämpa för att vinna. Därför måste vi kämpa och försvara vår framtidsvision, säger Klitjko.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet