Alex Voronov, politisk chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren och Ukrainakännare. Foto: SVT/Agenda

”Ukraina kommer att skriva under”

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara en tidsfråga innan Ukraina skriver på avtalet med EU. Alex Voronov, politisk redaktör på Eskilstuna–Kuriren, är säker på sin sak.

Ukrainakännaren Voronov gästade Agenda för att prata om den politiska och ekonomiska krisen i Ukraina och om maktkampen mellan EU och Ryssland.

Är Vitalij Klitjko den person som kan utmana Viktor Janukovytj om presidentposten i Ukraina?

Krimkonflikten

– Som det ser ut nu behövs det inget starkt mandat för att utmana Janukovytj för han har ju kastat presidentskapet på marken, det oppositionen behöver är att plocka upp det. Men visst är Klitjko en bra kandidat. Han är inte någon politisk novis men uppfattas ändå som en ny person i ukrainsk politik – något som många efterlyser. Han är inte besmittad av korruption, precis som det sades i Agendas inslag. Han leder ett parti som gjorde ett bra parlamentsval förra året., sade Voronov.

Han tillade att samtidigt det inte självklart att Klitjko kommer att bli oppositionens gemensamma kandidat

– Julia Tymosjenkos parti är det största och där är ju Arsenij Jatsinjuk, gruppledaren för partiet i parlamentet, en stark kandidat. Sedan kan förstås ytterligare någon person komma fram.

Nästa val är 2015. Det låter på dig som att loppet redan är kört för Janukovytj?

– Jag tror hans chans att bli omvald är nära noll. Den ekonomiska krisen har gett honom uppförsbacke och hans ovilja att skriva på EU–avtalet har gjort backen ännu brantare. Och jag tror han försatt alla sina chanser när polisen slog till mot Självständighetstorget för ett par veckor sedan. Sådant våld från polisen har Ukraina inte sett under hela sin tid som självständig stat. Oppositionen kommer att veva bilderna med misshandlade demonstranter i sina valfilmer.

Nu är Janukovytj på väg för att träffa Putin igen. Vad kan vi förvänta oss av det?

– Jag har svårt att se att något avgörande kommer ut av det mötet. Det har varit planerat sedan länge. Det spekuleras om tullunionsavtalet kommer att skrivas under men jag tror inte på det. Det är politiskt svårt för Janukovytj att skriva på nu och dels är kanske dokumenten inte ens förberedda.

Janukovytj skulle skriva på avtalet med EU, sedan inte, sedan verkade han öppna en dörr igen. Hur ska man tolka hans agerande?

– Det finns olika teorier. Diskussionerna inom hans parti har tytt på att han hade beslutat skriva på avtalet. Det har spekulerats i om Putin kan ha lovat honom något, att han fått kalla fötter när han ser vad det här gör med Ukrainas ekonomi. Men min teori är att han helt enkelt överlistat sig själv. Han har tänkt vara så listig att han skulle förbättra avtalet med EU genom att visa upp det här hotet från Ryssland. Och till exempel få mer pengar från EU för att skriva under.

Om det var Janukovytjs avsikt, har han uppenbarligen misslyckats, menar Alex Voronov, efter som EU nu sagt att man lägger avtalet på is tills vidare?

– Men Ukraina kommer att skriva under EU–avtalet för eller senare. Antingen gör Janukovytj det, eller en ny president. Det är bara en tidsfråga.

Hur kan du vara så säker på det?

– Det finns ett starkt stöd underifrån, som också Anne Applebaum sade i intervjun, man måste vara för EU–avtalet för att ha chans att vinna presidentvalet. Och regimen måste få bort demonstrationerna från Kiev. Det är oerhörda folkmassor. Regimen har problem, den har inte kontroll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet