Barn på statligt barnhem i Anju City, Nordkorea. I landet uppskattar Unicef att 200 000 barn är undernärda, en fråga som inte tros komma upp på toppmötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump. Foto: TT

Nordkoreas brott mot mänskligheten

Uppdaterad
Publicerad

I sju decennier har dynastin varat hittills. Nordkorea fortsätter att vara ett av världens mest förtryckande länder och det är familjen Kim som styr. Men om mötet mellan Nordkoreas Kim Jong-Un och president Trump blir av så kommer brotten mot de mänskliga rättigheterna inte vara en viktig punkt i samtalen.

Som tredje härskare i familjedynastin har Kim Jong-Un fortsatt med offentliga avrättningar, godtyckliga fängslanden och straffarbete, både i inhemska läger och utomlands, allt enligt en rapport från Human Rights Watch.

En tidigare rapport från FN slog 2014 fast att den nordkoreanska regeringens systematiska och generella brott mot de mänskliga rättigheterna bland annat inkluderade mord, slaveri, tortyr, våldtäkt, tvångsaborter – allt klassat som brott mot mänskligheten.

Trump och Kim i Singapore

Politiska fångar och svält

Till detta kommer ett konsekvent förnekande av rättigheter som yttrandefrihet, rätt att samlas och organisera sig i grupper; det finns ingen politisk opposition, inga oberoende medier, fria fackföreningar eller fria sociala organisationer. Religion kan bara utövas i statskontrollerade kyrkor.

FN uppskattar dessutom att det finns mellan 80 000 och 120 000 politiska fångar i olika arbetsläger. Och Unicef uppger att antalet undernärda barn uppgår till 200 000 och av dem är 60 000 ”gravt” undernärda, en omskrivning för svält. 

Världens mest brutala regim

Under Kim Jong-Uns dryga sex år vid makten har gränskontrollen mot Kina förstärkts för att hindra människor från att fly diktaturen. Dessutom har regimen tjänat stora pengar på att skicka folk utomlands som arbetskraft i olika företag, där ersättningen, enligt avhoppare, i huvudsak går till eliten och kärnvapenprojektet.

Men brotten som begås av världens troligen mest brutala regim är antagligen inte ett prioriterat ämne i samtal mellan president Trump och Kim Jong-Un, om det ens nämns alls. Mötet i Singapore har andra mål, som att ledarna får lära känna varandra, visa varandra respekt för att vinna världens respekt och så på sikt kanske nå nedrustning och fred.

Lyxkrog eller golf?

Men blir allvarliga samtal alltför krävande finns möjligheter till en matbit på någon Michelin-krog eller en stunds trygg vila på något av Singapores lyxigaste hotell – eller varför inte en runda på en de prisbelönta golfbanorna.          

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet